МАЙСТЕР-КЛАС: піца у «Тарантеллі»

30 Березня 2015
Як відомо, в давніші часи піца була їжею для бідняків. Все, що вони могли собі дозволити - це бідний прісний хлібець, засмачений томатною пастою та продуктами, які були під рукою.

Минули роки і нині піцу продуктом для бідняків точно не назвеш. З’явилося безліч рецептів та варіацій її приготування: тепер піцу можна скуштувати як з морепродуктами, так і, до прикладу, з різноманітними сирами та відбірним м’ясом.

«Таблоїд Волині» вирішив дізнатися, як же готують піцу і що потрібно зробити, що мати змогу самостійно приготувати фірмову італійську страву. Допомогти у нам у цьому погодилася піцерія «Тарантелла», кухар якої і провів для нас фаховий майстер-клас.

Після міні-наради нам сказали, що готуватимемо хіт продажів у «Тарантеллі» - піцу з однойменною назвою.

До складу піци входять білий соус, сир моцарелла, шинка, ковбаски салямі, мисливські ковбаски та помідори. За словами кухарів, такий рецепт досить простий і популярний, хоча траплялися випадки, коли люди замовляли піцу з усіма можливими інгридієнтами. Так, на стіл подавали страву з рибою, м'ясом, ананасами і гострим перцем.

Отож, для початку потрібно замісити тісто. Повар Олена, очікуючи напливу відвідувачів, замішує одразу 15 кілограм тіста. Для цього у спеціальну машину-змішувач тіста висипають три-чотири кілограми борошна і вмикають її.



Поки борошно змішується, до нього додають сухих дріжджів, солі і манки. Манка у тісті, до слова, стала відкриттям. Але, як розповіли кухарі, її додають, аби вона забрала на себе зайву вологу і тісто вийшло хрумким.



Потім до борошна із сухими додатками додають воду. Коли тісто трішки прокалатається, додають вершки, аби зробити його ніжнішим і ароматнішим.



Тісто залишається в машині на 10-20 хвилин, доки не стане однорідним і не утворить так звану квіточку.



Після цього тісто виймають зі змішувача і формують у кульки різного діаметру, оскільки у піцерії на вибір є маленька, середня і велика піца.



Коли кульки сформовані, їх накривають спеціальними кришками і дають час аби зійти. Так, тісто повинне відстоятися від 45 хвилин до 1 години.



Коли цей час збіжить, з тістових кульок формують коржі для піци - заготовки. Їх пропікають у печі, але не до повної готовності, адже пізніше тісто допікатиметься вже безпосередньо при приготуванні піци.



Коли підготовчий процес завершено, можна нарешті приступити і до найцікавішого - проготування начинки для піци.

Отож, майже готовий корж змазують вершковим соусом. Можна і томатним, але рецептура фірмової піци передбачає саме вершковий соус.



Далі на заготовку викладають сир. В ідеалі це повинна бути моцарелла, але за необхідності її можна замінити чедером, або іншим сиром, який при високій темперетурі набуде необхідної в'язкості.



Після сиру в хід ідуть м'ясні продукти. Для піци з кількома видами м'яса важливо зберігати послідовність викладання шматочків інгридієнтів, щоб усе добре просмажилося.

Отож першою викладають шинку, після неї - салямі, і "на десертик" - мисливські ковбаски.


Після цього, на завершення композиції, до піци прямують свіжі помідори.



Варто зауважити, що всю начинку потрібно викладати ближче до країв, адже коли піца пектиметься тісто підійматиметься і начинка може скотитися донизу. Після цього майже готовий продукт відправляється у піч на 7-9 хвилин.



Перед подачею на стіл, піцу ріжуть на шматочки спеціальним ножем.



Текст: Олена ГОРЄЛКІНА
Фото: Влад КАРДАШ

Читати ще