Навіщо лікувати зуби під мікроскопом: пояснює луцький стоматолог. ФОТО

10 Грудня 2021

Текст: Аліна ХОЛБАН
Фото: Даша МИХАЛЮК

Мікроскоп – один з найпопулярніших приладів в арсеналі сучасної стоматології.

Щоб розібратися, чому лікування під мікроскопом таке ефективне, «Таблоїд Волині» завітав до луцької сімейної стоматології «Свята Аполонія» та поспілкувався з лікарем-стоматологом, стоматологом-ортопедом і терапевтом Іваном Коренгою.

1

Для чого стоматологу мікроскоп?

Мікроскоп допомагає стоматологу побачити те, що неможливо виявити під іншим оптичним обладнанням. Наприклад, прихований карієс. При ендодонтичному лікуванні, коли видаляють нерв зуба, можна побачити додаткові канали і різні їхні розгалуження. У молярі – кутньому зубі – можуть розташовуватися чотири-п’ять каналів, хоча прийнято вважати, що їх там всього три.

Мікроскоп забезпечує ефективність пломбування. Оскільки ми добре бачимо розгалуження, їх можна запломбувати якісно та щільно. В іншому разі роки через три-чотири може виникнути періодонтит – запальний процес.

Також мікроскоп використовують для гігієни ротової порожнини та при обточуванні зуба під коронки та вініри. В останньому випадку важливо перевірити, наскільки щільно конструкція прилягає до зуба.

Чому мікроскоп світиться різними кольорами?

У мікроскопі застосовують світлофільтри, призначені для тої чи іншої процедури.

Наприклад, під помаранчевим світлом відбувається реставрація зуба. Це дозволяє композитному матеріалу не так швидко застигати та надалі запобігти утворенню мікротріщин. А під зеленим можна добре розгледіти судини, успішно працювати із запальними процесами, флегмонами.

Що бачить пацієнт?

У мікроскоп вбудована камера. Відео виводиться на монітор, тому пацієнт може бачити весь процес в реальному часі.

Що бачить лікар?

Коли стоматолог дивиться у мікроскоп, він бачить все ніби у дзеркальному відображенні. Відповідно і рухатися треба навпаки. Це нелегка робота, тому лікарі їздять на спеціальні курси, де навчаються працювати з новітньою оптикою. Сьогодні стоматологія в Україні вийшла на дуже високий рівень.