360 євро за страву, робота в Португалії та інші секрети луцьких шеф-кухарів. ФОТО

20 Жовтня 2019

Традиційно у третю неділю жовтня в Україні відзначають своє професійне свято працівники харчової промисловості. Користуючись нагодою, «Таблоїд Волині» дізнався, які секрети та цікавинки приховують у своїх професійніх біографіях шеф-кухарі популярних луцьких закладів. Про кулінарні табу, улюблені рецепти та найдорожчі страви – читайте у нашому матеріалі.

Василь Сичук, паб «Карабас-Барабас»

Хоча в «арсеналі» Василя Сичука – багато цікавих рецептів, жодний з них кухар не вважає ексклюзивним: «зрозуміло, що багато рецептів допрацьовую, покращую, додаю якісь інгредієнти. Але вважаю, що не можна такі страви називати авторськими».

Шеф-кухар «Карабасу» не має упереджень щодо кулінарної екзотики та може з спробувати чи приготувати багато екставагантних страв.

«Я не маю табу у їжі. Куштував і змій, і жаб. Було б цікаво спробувати гризунів, але ось тут, якщо чесно, трішки побоююся, – зізнається Василь. – Якщо ж говорити про те, що готую я, то теж немає нічого, за що категорично не взявся б. Хоча десерти готувати не люблю, але вмію».

1

Найдорожчі страви, які готував Василь Сичук, зазвичай були з морепродуктів: «одного разу мав нагоду готувати плавники акули. Робив це без різних "модних" рецептів, а готували страву взагалі на вогнищі. Вийшло дуже смачно», – згадує кухар.

Говорячи про власні кулінарні вподобання, Василь запевняє, що усе геніальне – просте: «зараз чи не найулюбленіше – це свинна грудинка на вогні. Ріжемо її поздовжніми смужками – 15-20 сантиметрів, додаємо сіль, перець й олію (можна цибулю, як для шашлику) та смажимо на грилі. Виходить досить смачно й поживно», – ділиться кухар.

Олег Михайлович, ресторан «Black Gold»

Олег Михайлович запевняє, що всі страви, приготовлені смачно та з душею, можна вважати авторськими.

«Ще коли тільки починав працювати, старші кухарі готували коров'яче вим'я, – пригадує Олег. – Досі пам'ятаю ці смак і запах. Пройшло багато часу, але більше я таку страву не пробував і, напевно, не спробую», – зізнається кухар. Щодо кулінарних табу, Олег Михайлович вважає, що кухарю не варто готувати страву, яка йому не до душі.

1

Найдорожчу страву – камчатського краба – кухар приготував під час роботи у Португалії.

Хоча Олег Михайлович має неабиякий досвід у своїй справі, найулюбленішими він вважає смаколики, які готує його дружина.

Євген Прийма, ресторан «Фелічіта» (вул. Івана Франка, 3)

«Качина ніжка сувід, під соусом з червоного вина, з печеним яблуком, подане на подушці з буряка, тушеного з журавлиною, медом та червоним вином, а також картопляне пюре з ноткою трюфельної олії», – з такою авторською стравою знайомить нас шеф-кухар відомого луцького ресторану.

1

Євген зізнається, що ніколи б не скуштував та не проготував би бичачі яйця.

З найдорожчих страв, які доводилося готувати, кухар пригадує стейк ріб-ай (антрикот) з картопляним кексом та тигровими креветками у вершковому соусі.

«Люблю балувати своїх близьких бургером з курячим бедром, запанірованим в кукурудзяних пластівцях та покритим сиром чедер, з конфітюрем з синьої цибулі, скибочками свіжих томатів, маринованих огірочків та хрумких чіпсів з бекону», – ділиться Євген.

Кухар готовий експериментувати з різними смаками та продуктами, але тільки в разі обізнаності про всі інгредієнти.

Антон Штипа, бранч-кафе «PUR·PUR»

Шеф-кухар цього закладу має певну кількість авторських рецептів, але особливий акцент робить на парфе з курячої печінки, покрите велюром з білого шоколаду та какао масла.

«Я б ніколи не їв та не готував собак», – ділиться Антон своїм кулінарним табу.

Найдорожчі страви, які готував кухар коштували від 100 доларів. Це були десерти на основі дорогого шампанського та кальвадоса, качка по пекінські, а також страви з яловичини кобе та з лобстерів.

Антон Матвіюк, кафе «Млин»

«Ви знали що на вогні можна готувати не тільки мясо і овочі? Банани з шоколадом за моїм фірмовим рецептом чудово смакують з хосперу. Скоро в нашому меню», – ділиться своєю кулінарною цікавинкою шеф-кухар луцького закладу.

Антон відкритий до експериментів, любить знаходити оригінальні смаки та опановувати нові рецепти.

Найдорожча страва, яку готує кухар – це фірмовий м’ясний цебрик з вогню: «це велика страва на дружню компанію. До її складу входять різноманітні м’ясні та овочеві смаколики, приготовані на хоспері», – розповідає кухар.

«З сім'єю чи з друзями, на природі чи вдома – завжди готую м'ясо. Зазвичай обираю або реберця, або шашлик», – каже лучанин.

Також кухар ділиться власними секретами приготування шашлику:

«Свинина( найкраще обирати шию), ріпчаста цибуля, часник (не шкодуйте), сіль, перець за смаком і... секретний інгредієнт. Мясо ріжу на невеликі шматочки, приблизно 60-70 грам. Після смаження обов'язково даю відпочити м’ясу декілька хвилин, так воно стане м'ягким і соковитим».

Андрій Костюк, міні-піцерія «Темпо» (пр-т Соборності, 32 (зупинка «26 школа»))

Андрій має багато авторських рецептів, одни з них – піца «Тенеріфе».

Він не любить устриці, а єдиним табу для кухаря вважає непрофесійність: «страви, які я готую, повинні бути смачними та якісними. В них має бути маленька "родзинка", яка поліпшить смак і зробить страву незабутньою», – каже піцейола.

3

Свою найдорожчу страву (360 євро) Андрій приготував у місті Пуерто де ла Круз. Вона називалася Oceane Bourgoin.

Улюблений домашній рецепт кухар воліє лишати в таємниці: «єдине, що скажу – це піца».




Микола Дацко, ресторан «Чевермето» (пр-т. Молоді, 12)

Авторська страва Миколи – салат з ніжною телячою вирізкою та керамелізованою грушею.

«Ніколи не скуштував би яйце балут, не готував би ні за що їжаків та черепах», – зізнається кухар.

3

Страва, яку любить готувати Микола Дацко – штрудель з гарбузом горіхами та курагою: «подаю його з кулькою фісташкового морозива та ягідним соусом».

***
Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Таблоїд Волині» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу пишіть на редакційну електронну адресу tabloyid@gmail.com.

Читати ще