Волинські священики розповіли, чи можна їсти круглі фрукти  у день Івана Предтечі

11 Вересня 2018

11 вересня за церковним календарем є свято Усікновення Голови святого Пророка Предтечі й Хрестителя Господнього Івана.

Окрім християнського змісту, це свято оповите ще й безліччю незрозумілих традицій та вірувань. Так, у народі кажуть: «Якщо зрізати головку капусти на Головосіка, то може потекти кров». Також, на Усічення забороняють їсти круглі фрукти та овочі: яблука, капусту, картоплю (їхня форма нагадує відрубану голову Предтечі), а також червоні помідори, кавуни, бо вони нагадують кров святого. Відтак не можна їсти й будь-що на блюді – на ньому лежала голова Івана Предтечі. Цього дня не варили борщу, це був єдиний день, коли гріх їсти борщ. Картоплю варили в «мундирах», гарбузи пекли, хліб відламували руками. Їли тільки пісні страви або й зовсім не їли.

Волинський протоієрей, капелан Віктор Михалевич для читачів «Таблоїда Волині» пояснив суть свята, а також висловив думку про забобони щодо споживання круглих фруктів.

«Іоан Предтеча – проповідник Покаяння, через яке людина наближається до Бога, до правди, до спокою і миру серця... Багато років він прожив у пустинному місці, у повній аскезі, харчуючись лише акридами і диким медом, одягаючись у грубий одяг, умертвивши плотські похоті й насолоди світу цього й набув силу благочестя

Любив і поважав цього Пророка Божого й цар Ірод Антипа, який незаконно жив із дружиною свого брата Филипа – Іродіадою та дочкою Соломією... Святий пророк Іоан викривав їх у гріхах, докоряв їм, як часто це робить наша совість, коли ми чинимо беззаконня. Цього не могла терпіти Іродіада і, як змія, накопичувала ненависть до святого, так не може терпіти й плотська гріхолюбива природа наша голосу совісті й часто «заключає Іоана в темницю» (заглушує сумління своє, живучи безсовісно, не богоугодно).

Ми всі ніби любимо й слухаємо «Іоана у серці своїм», але часто свідомо чи несвідомо робимо гріховний вибір, знаємо і розуміємо це, але не каємось... І тоді у «принагідний день» (у свято плоті: «сьогодні можна», «розслабся», «це ж твій день!») буде «танець дочки плотських гріховних насолод» і ти переступиш межу, відсікаючи голову Іоана Хрестителя, голос Бога у серці!

Тому сьогодні день суворого посту! Ми просимо в св. Пророка Іоана молитовного заступництва, щоб не потрапити у таку ситуацію, де ти чиниш безсоромно, безсовісно, не богоугодно...

Є, правда, «християни», для яких сьогодні головне не різати ножем нічого круглого, бо ж це нагадує голову... Чи про це слід пильнувати?! А, може, варто йти до сповіді й перевіряти серце, чи «змія Іродіади» не накопичила ненависті до всього чистого і святого! Будьмо уважні! Святий Пророче й Предтече Спасів Іоане, моли Бога за нас! Зі святом!», – обґрунтовує священик.

Забобонами вважає заборону їсти червоні фрукти в цей день і протоієрей, голова просвітницького відділу Волинської єпархії УПЦ Валентин Марчук:

«Кожне свято, яке вшановує Свята Церква, не тільки оповідає і нагадує нам історичні події з життя Христової Церкви в особистостях, які своїм життям готували людство до приходу Месії чи наслідували Спасителя та Його учнів, але й має безпосередній стосунок до нас, бо «Ісус Христос учора, сьогодні й навіки той же» (Євр. 13,8).

Вшановуючи день Усікновення глави Івана Хрестителя і Предтечі, ми згадуємо конкретну подію, коли цар Ірод, сп’янілий і пристрастю розпалений, віддав наказ відтяти голову тому, «кого боявся, знаючи, що він муж праведний і святий, і охороняв його; багато що робив, слухаючись його, та із задоволенням слухав його» (Мк. 6, 20).

У цей день – суворий піст. Постники не їдять м’ясо, рибу, яйця і молочні продукти. Їжу можна приправляти тільки рослинною олією. Гастрономічні обмеження в це свято – вираження нашої скорботи про смерть великого Іоанна Хрестителя. Все інше – забобони, язичництво! В Євангелії стосовно забобонів говориться, що «не людина для суботи, а субота для людини». Пам’ятаєте той момент, коли описується, як ішов Господь з учнями через поле, й учні зривали колоски, їли, бо їм хотілося їсти, а Христа звинувачували в тому, що Його учні немитими руками (а це заборонено) їдять!

Тому я вважаю, що забобони треба розвіювати, пояснювати традиції та наповнювати їх сенсом. Іноді простіше надати сенс якійсь традиції, ніж намагатися її викоренити. Але такі забобони – це свідчення відсутності релігійної освіти, релігійного виховання, свідчення відсутності розумної віри, яку Господь через пророка Давида передав нам: «Розумної бажаю віри». Тому, святкуючи сьогодні пам'ять мученицької смерті - Усікновення голови святого пророка Івана Хрестителя, піднесімо з вірою свої очі і серця до нього, благаючи: «Святий великий Предтече Господній! Ми визнаємо, що ти великий праведник перед Богом, допоможи нам, щоб Дух Божий керу­вав завжди нами і нашими думками, щоб наше життя і наші вчинки були милими і приємними Господу Богу!».

***

Передрук без згоди Таблоїда Волині заборонений.

2
Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter