14 жовтня 2018: Вінні-пух, УПА та історичне кіно

14 Жовтня 2018

14 жовтня 1884-го року в США Джордж Істман запатентував фотографічний фільм і свою фотоплівку.

Джордж Істмен запатентував фотоплівку на паперовій основі, котру можна було змотувати в котушку і використовувати в такому вигляді у фотоапараті. Для того, щоб стимулювати продаж плівки і заохотити фотоаматорів, Істмен сконструював нескладну фотокамеру, котра продавалась по 25 доларів в комплекті з уже поміщеною в неї щойно винайденою фотоплівкою на 100 знімків; після її закінчення користувач міг за 10 доларів перезарядити фотокамеру. Завдяки такому маркетинговому ходу у 1888 році було продано 13 тисяч фотокамер.

У 1918-му в Сімферополі відбулося урочисте відкриття Таврійського університету.

У 1926-му в Лондоні опублікована книга Алана Мілна «Вінні-пух».

В книжці були зібрані казки Мілна, придумані для його сина Крістофера. Завдяки популярності книги, згодом були вже спеціально написані « Дім Пуха», « Коли ми були дуже молодими» і « Тепер нас шестеро».

14 жовтня 1942 року — офіційна дата народження Української Повстанської Армії, сформованої протягом 1942 року із розрізнених повстанських загонів бандерівського крила ОУН.

У 1947- му 24-річний американський льотчик капітан Чарльз Йєгер на експериментальному літаку X-1 компанії Bell Aircraft першим у світі подолав звуковий бар'єр.

В 1962-му почалася Карибська криза, котра поставила Радянський Союз і США на межу виникнення ядерної війни.

«Таблоїд Волині» щиро вітає іменинників зі святом та бажає іскристих радістю подій, променистих очей, щирих емоцій, посмішок і виконання всього бажаного! Щастя, добра і благополуччя!

ПОГОДА У ЛУЦЬКУ:

Як каже Sinoptik, небо в Луцьку цього дня буде ясним недовго, вже вдень воно затягнеться хмарами, які протримаються до пізнього вечора. Без опадів.

Народний прогноз погоди:

14 жовтня відзначається свято Покрови Пресвятої Богородиці. Цього дня наші пращури вперше зустрічали зиму. На Покрову особливу увагу приділяли вітру:якщо цього дня вітер зі сходу чи півночі — зима буде холодною; з півдня — теплою; із заходу — до сніжної зими; а якщо вітер мінливий , то й зима буде перепадистою.

МЕЛОДІЯ ДНЯ: Христина Соловій — Шкідлива звичка

Нова пісня «Шкідлива звичка» — уже третій сингл з дебютного альбому Христини Соловій, який вийде 26 жовтня. «Мій любий друг дуже легко закохується. І він красиво засмучується, коли я кажу йому, що це шкідлива звичка», — прокоментувала романтичну прем’єру співачка.

ФАКТИ ДНЯ:

Сьогодні, 14 жовтня, одним з українських свят є власне дата заснування Української Повстанської армії. Кожен знайомий з нею ще зі шкільної парти з уроків історії, проте є багато фактів, які ви ще не знаєте.

УПА за книгою Вахтанга Кіпіані «ОУН і УПА. Зродились ми великої години…»:

У тексті військової присяги УПА було чітко сформульовано мету боротьби – здобути Українську Соборну Самостійну Державу, а саму клятву адресовано рідному народу та землі.

Кожен член ОУН був зобов’язаний знати тлумачення символіки національного та організаційного прапорів. Зі збірника вишкільних матеріалів (1950р.): «Українським національним прапором є синьо-жовтий прапор. Розуміється його як синє голубе небо і українські лани золотої пшениці, наповнені гарячим сонцем. Синьо-жовтий прапор – символ живучості краси і природної сили українського народу».

Ліквідація тіла командира УПА стала важливим таємним завданням для чекістів, і його вони виконали на відмінно: минуло багато років по загибелі Головного командира УПА Романа Шухевича, а місце його поховання залишається невідомим.

Основна мета діяльності ОУН(б) – «боротьба за суверенну соборну Українську Державу, за владу українського народу на українській землі», а також «проти комуністичного світогляду», «за розвал московської тюрми народів».

Із наказу Головного командира УПА Романа Шухевича – «Тараса Чупринки» від 14 жовтня 1947 року: «…Визнається день 14-го жовтня 1942 року днем постання УПА».

Уперше назву Українська повстанська армія «Поліська Січ» ужито в наказі Тараса Бульби-Боровця № 21 від 16 листопада 1941 року.

Статистика свідчить: Українська повстанська армія та підпілля ОУН не мали «буржуазного» характеру. Землероби переважали як серед місцевих, так і з-поміж немісцевих повстанців.

Збройні виступи проти представників Третього рейху бандерівці почали здійснювати ще восени 1942 року. Цим пояснюється спроба пов’язати дату створення УПА зі святом Покрови.

Поляки прагнули спільної з українцями свободи від Російської імперії, притому йшлося про спільне існування в межах польської держави. Коли ж українські революціонери услід за поляками виголосили прагнення до незалежності, то на них одразу було навішено ярлики «колаборанти» і «бандити».

Степан Бандера запропонував усім членам ОУН вивільнений через ув’язнення час приділити посиленому навчанню: декому завершити університетську науку, решті здобути знання від початкового рівня.

КІНО ДНЯ: Червоний

1947 року до ГУЛАГу потрапляють двоє українців. Головний герой — воїн УПА Данило Червоний. Інший українець — Віктор Гуров, радянський льотчик з Чернігова, літак якого було збито над позиціями ворога і його вважають дезертиром, який був у полоні. Гуров вважає Сталіна героєм і вірить у те, що військовий суд помилився. Обидва герої мусять пройти крізь пекло і нелюдські умови каторги, переслідування кримінальних ватажків, підлість, зраду і відчай.

Країна: Україна

Жанр: драма

Режисер: Заза Буадзе

Актори: Микола Береза, Володимир Шпудейко, Олег Стефанов, Олег Шульга, Любов Тищенко.

ЦИТАТА ДНЯ:

Читати ще