У Луцьку відбувся юніорський чемпіонат України з карате

27 Березня 2017
Текст та фото: Дмитро КУЗНЄЦОВ

Тиждень, що минув, для Луцька був по-справжньому бойовим. Не встигли вщухнути пристрасті дводенних баталій національних змагань з дзюдо, що відбувалися у спорткомплексі «Арена Спорт», що в «Адреналін Сіті», як у суботу два найбільші розважальні центри міста приймали турніри з боксу та кіокушинкайкан карате.

«Не заради результату, а для свого духовного та фізичного розвитку», – так ще на початку розмови під час чемпіонату України серед юніорів з кіокушинкайкан карате підкреслив головну мету змагань їх головний суддя Дмитро Волинець. І справді, здалеку зал «Арени Спорт» був схожим на якусь окрему республіку людей, які, хоч і билися на татамі до останнього, та після закінчення поєдинку з повагою та якимось внутрішнім спокоєм відносилися одне до одного.

«Оскільки це не олімпійський вид спорту, і він є не таким прибутковим та популярним, як той самий футбол, ми уже давно на перше місце за важливістю ставимо не медалі чи дипломи, а здоров’я учасників», – розповів Дмитро Волинець.

«Людина, яка вийшла на ринг – уже переможець. А такі змагання дають можливість обмінятися досвідом у різних за національністю шкіл карате», – так лише підтвердив слова колеги білоруський тренер Жак Едуард, який уже декілька років поспіль привозить підопічних на змагання до Луцька. До слова, гості з сусідньої країни були єдиними іноземними представниками на чемпіонаті. Всього ж за нагороди змагалися близько 200 спортсменів з 10 областей України. Юнаків та дівчат розділили на вікові та вагові категорії.





Користуючись нагодою, автор цих рядків не міг не розпитати у гостя змагань, чим відрізняються турніри з кіокушинкайкан карате у різних країнах. «Ну, по-перше, в Україні змагається набагато більше дівчат – у Білорусі, для прикладу, на таких змаганнях їх частка становитиме набагато менший відсоток. А, по-друге, завжди вражав характер місцевих спортсменів. Вони, навіть коли повністю програють поєдинок, ніколи не здаються та б’ються до кінця», – розповів Жак Едуард.

І справді, досить часто під час змагань можна було спостерігати картину, як юні спортсмени та спортсменки через біль та навіть сльози знаходили в собі сили переламати хід поєдинку та схилити думки суддів на свій бік. Звідси й стає зрозумілим, чому нагородження на таких змаганнях – чисто символічна процедура. Хоча, за підсумками таких турнірів тренери і тестували готовність тих каратистів, які незабаром представлятимуть країну на чемпіонаті Європи з кіокушинкайкан карате, що відбудеться у Іспанії.

На жаль, не можна не констатувати вічну проблеми таких видів спорту – фінансування та підтримка влади. За словами Дмитра Волинця, карате у такій ситуації не виділяється нічим: уся організація лежить на плечах спонсорів та небайдужих до спорту людей, тоді як рука допомоги владних органів існує лише на словах. Тож, матимемо надію, що колись ці руки (а особливо – очі) дістануться безпосередньо до таких змагань, аби відчути на собі усю атмосферу таких баталій.














***
Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Таблоїд Волині» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу пишіть на редакційну електронну адресу tabloyid@gmail.com.

Читати ще