«Один із чотирьох найбільших гризунів на планеті»: у Луцькому зоопарку – поповнення. ФОТО

04 Вересня 2021

У Луцькому зоопарку проживає один із чотирьох найбільших гризунів на планеті – мара патагонська. Тварина до них приїхала на перетримку із Харкова, де триває масштабна реконструкція.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці звіринцю:

«Отож, патагонська мара (Dolichotis patagonum) – вид гризунів сімейства свинкових, що мешкає в Аргентині (ендеміки Нового Світу – Південної Америки) у низинних місцях проживання (ліси, чагарники). Інші назви виду: патагонський заєць, патагонська каві, патагонська свинка.

Цікаві факти про мар:

Довжина тіла – 60-80 см

Довжина хвоста – приблизно 4, 5 см

Маса тіла – до 16 кг

Хутро патагонської мари — густе, коротке, рівномірне по всьому тілу

Забарвлення хутра верхній частині тіла сіре, нижньої частини — брудно-біле

У мари є задні лапки — вони кролячі. Вони коротші за передні. Тож тваринка пересувається стрибкоподібно. На передніх ногах по чотири пальці, а на задніх – по три

Бігають мари дуже незвично: скачуть зигзагами, відштовхуючись всіма чотирма лапами одночасно. При цьому ходять дуже повільно

30 км/год – це та швидкість, котру розвивають патагонські мари завдяки своїм м'язистим ногам.

А от лежать як коти, бо коли не рухаються, то можуть прямо стояти або сидіти на задніх ногах чи лежати подібно до домашніх пухнастиків: з передніми лапами захованими під груди, що є незвичним для гризунів.

Природне середовище патагонської мари охоплює аргентинські степи на південному сході Південної Америки, переважно в субтропічному поясі, в районі гирла Ріо Плата – пампаси. Ці кролики ведуть денний, колоніальний та наземний спосіб життя. Вдень вони групами кочують у пошуках їжі, а вночі сплять в норах та ущелинах поодинці. Харчуються мари винятково рослинною їжею — злаковими, травами, корінням дерев, квітами, листами, насіннями та корою. Розмножуються один раз в рік, з серпня по грудень. Народжуються по 2-4 малят. Тривалість життя мара – до 14 років. В умовах заповідників і парків патагонські зайці живуть до 20 років.

Тож - плануйте вихідні правильно! Бо маємо ще чимало цікавинок та приємностей. І вам просто необхідно все побачити. Або й зазнімкувати, як Березюк Павло. А ми працюємо з 10.00 до 18.00 щодня, без вихідних».

1

Читати ще

Додати новий коментар

Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter