Щоб схуднути після новорічних свят, «Леді Фіт» радить снідати

12 Січня 2016
Після новорічних свят стає знову актуальним поміститись у повсякденну сукню чи улюблені джинси. Стаєш на ваги і розумієш, що пора зав’язувати з ковбасами і сідати на голодну дієту. Але чи має, насправді, процес схуднення включати голодування – питання сумнівне!

Фітнес-студія «Леді Фіт» радить снідати! Дослідження показують: якщо ви зробите сніданок своєю щоденною звичкою, це допоможе вам схуднути й не набрати вагу знову.



Сніданок для багатьох – у кращому разі горнятко кави і, можливо, поквапом випитий йогурт. У гіршому разі ми зовсім відмовляємо собі у ранковому прийомі їжі, бо на нього не вистачає часу. Вибір між розміреним повноцінним сніданком і можливістю поспати зайві півгодини робимо на користь сну. А дарма. За час нічного сну, коли організм відпочиває, вміст цукру у крові знижується, і його треба довести до норми, щоб відновити енергетичний баланс. Тому люди, які снідають, більш енергійні фізично й активні інтелектуально. Відмовляючись від сніданку, людина позбавляє себе значної кількості поживних речовин, і компенсувати їхню нестачу протягом дня досить складно.



Ще один аргумент на користь сніданку: якщо ним нехтувати, набагато складніше підтримувати стабільну вагу тіла, тому що відчуття голоду змусить перекушувати, а це зазвичай щось жирне і солодке. Коливання рівня цукру у крові супроводжуються втомою, дратівливістю, сплутаністю мислення.



Учені підрахували, що ті, хто вранці іноді не їсть, мають менш інтенсивний обмін речовин на 3–4%. А у тих, хто систематично ігнорує сніданок, він повільніший на 4–5%. Крім того, вчені говорять, що ті, хто починає день без їжі, здатні набрати за рік 4–7 зайвих кілограмів. Сніданок дає сигнал вашому організму увімкнути обмін речовин. З англійської слово сніданок (breakfast) дослівно означає перервати піст. Залежно від того, коли відбувся останній прийом їжі, організм може голодувати («постити») від 8 до 12 годин. Цей період значно подовжується, якщо пропустити сніданок.



У процесі голодування, наприклад, уві сні, відбувається зниження рівня глюкози у крові. Гормони і глікоген, що утворюється печінкою, сприяють підтриманню нормального рівня глюкози. Після голодування протягом 12–15 годин запаси глікогену в організмі суттєво вичерпуються. Сніданок допомагає поповнити ці запаси і підготувати організм до навантажень майбутнього дня. Якщо ви прокинетеся і відразу ж рушите в дорогу, можливо, не відчуватимете голоду, але ваш обмін речовин працюватиме дуже повільно. Розбудіть свій метаболізм за допомогою здорового сніданку протягом 45 хвилин з моменту пробудження. За 30–45 хв до сніданку, тобто відразу після пробудження, треба натще випивайте склянку води без газу, можна з лимоном. Якщо ви починаєте ранок із зарядки, вам не обов’язково щільно снідати перед тренуванням. Злегка перекусіть, а після тренування поснідайте.



Починати снідати треба не з першого числа наступного місяця або з понеділка, а вже завтра. Навіть якщо зранку ви не маєте апетиту, продовжуйте снідати протягом одного-­трьох тижнів, щоб організм звик. Якщо зранку не відчуваєте голоду, швидше за все ввечері ви переїли. Тому не їжте багато за вечерею. Позбувшись цієї звички, вранці ви відчуватимете легкий голод і природну потребу у їжі.



Найкраще на сніданок обирати каші зі злаків, зварені на воді або запарені. Вони чудово чистять кишківник, одночасно створюючи відчуття насичення, і сприяють зниженню ваги. Посилити роботу злаків можна, додаючи до них висівки (наприклад, у вигляді готової каші з висівками, мюслів, шматочка хліба з борошна грубого помелу) або приймаючи висівки окремо. Також дуже смачні каші зі шматочками фруктів і ягід.



Для початку краще з’їдати на сніданок менше, ніж не їсти взагалі, навіть якщо спочатку вам видається, що не голодні. Звикнете снідати через кілька тижнів – і зможете пишатися тим, що виробили ще одну здорову звичку. Пам’ятайте, що маленьке зусилля над собою – це великий крок назустріч бадьорості, здоров’ю та красивій фігурі.

0
Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter