РанОК: цікаві факти про дощ

21 Травня 2019

Відомий факт, що дощі відіграють ключову роль в круговороті води в природі. Вони живлять вологою величезні простори на нашій планеті, а в багатьох її куточках вода з неба це справжня благодать. На сайті «Тут цікаво» підготували цікаві факти про дощ.

– Щороку на землю випадає близько 519 000 км³ дощу (кожен км³ – це мільярд тонн води).

– Якщо ви житель Португалії, то дощ – це поважна причина вашої відсутності на роботі.

– Наближення дощової погоди намагалися передбачати ще в середні віки, а в деяких країнах, наприклад у Великобританії в 17 столітті, за неправильний прогноз страчували.

– Чи знаєте Ви, що завдяки дощу з'явилася гра дартс. Коли змагання лучників перервала злива, спортсмени зайшли в найближчий бар і продовжили змагання, кидаючи укорочені стріли в мішень на стіні.

– На Маршаллових островах випадають краплі дощу діаметром в 1 см.

– Під час дощу ми відчуваємо запах геосмін – органічної речовини, що виділяється різними класами мікроорганізмів. У перекладі з грецької геосмін – «запах землі». Виходить, що сам дощ запаху не має.

– На півночі Бразилії в штаті Пара немає сухого сезону – дощі тут йдуть постійно.

– Перші прогнози погоди по радіо прозвучали після того, як ректор університету штату Вісконсин, який був власником радіостанції, потрапив під дощ.

– Найбільш дощовим островом планети є один з островів на Гаваях, де на горі УАИ-аль-аль буває 350 дощових днів в році, під час яких випадає в середньому понад 10 м опадів. А місто в якому буває найбільше дощів розташоване в Індії – Черапунджі, приблизно 11 777 мм на рік. У Черапунджі зареєстровані такі метеорологічні рекорди, як: найбільша кількість опадів протягом року – 22 987 мм (1 серпня 1860 – 31 липень 1861), і найбільша кількість опадів за місяць – 9 299 мм (липень 1861).

– На Землі всього одна людина з 100 мільйонів страждає від алергії на дощ.

– Ботсвана – це держава в південній Африці. Для цієї країни дощі велика рідкість і тому люди промовляючи слова вітання при зустрічі говорять «пулу», що перекладається «нехай буде дощ» і так само називається місцева Ботсванська валюта.

– На півночі Африки є республіка Уганда. Там дощ з грозами буває по 250 разів на рік.

– Запах, що залишається в повітрі після дощу, називається Петрікор. Двоє австралійських вчених в 1964-му році придумали цей термін, утворений від грецького petra («камінь») + ichor («сукровиця», рідина, яка тече в жилах богів у грецькій міфології).

– Чи можна залишитися сухим під дощем? Можна! В пустелі. Тому що краплі дощу просто не встигають долетіти до землі, випаровуючись при високій температурі повітря.

– Кислотність (рН) дощу зазвичай дорівнює 5,6. Якщо ця цифра нижче на одну десяту (рН 5,5), то дощ вважається кислотним і при ньому гинуть бактерії, а якщо нижче на одиницю (рН 4,5) - гинуть комахи, земноводні та риби.

– Штучний дощ дуже легко влаштувати, скинувши з літака в купчасті хмари сухий лід.

Читати ще