Нічні купання, стрибки через багаття і суп з кропиви: прикмети на Івана Купала

07 Липня 2023

Свято Івана Купала асоціюється з молодістю, веселощами, нестримністю, магією, заміжжям і очищенням. Його поважають у селах, радо відзначають і у великих містах. Із давніх-давен існує легенда про те, що в купальську ніч цвіте папороть, знайти яку практично неможливо. Адже за народними повір'ями, лісова нечисть буде всіляко противитися цьому і заважати шукачеві відшукати бажану квітку.

Природа на Івана Купала має особливу силу. Ось чому в цей день прийнято відправлятися за травами. Найкраще збирати мати-й-мачуху, череду, кропиву, звіробій, чебрець, материнку, полин, барвінок, багульник. А якщо їх зібрати у це свято й засушити, то можна зціляти хворих, виганяти нечисть, залучати достаток і удачу в оселю. Крім цього, потрібно частіше в них купатися. Та й у саме свято теж. Вважається, що вода очищає душу й тіло.

У ніч на Івана Купала треба розпалити багаття, щоб відігнати погань і очиститися. Хто краще та вище стрибне – той буде щасливим. Якщо через багаття перевести домашню худобу, можна захистити її від мору. Якщо мати спалить у очисному багатті одяг хворої дитини, у вогонь підуть і всі хвороби.

Ще однією незмінною традицією святкової ночі вважається нічне купання в озері або річці. Після стрибка через багаття незаміжній дівчині необхідно шубовстнутися в воду так, щоб її квітковий вінок з голови поплив по воді.


На Купала молодому подружжю необхідно разом зварити і з’їсти суп з кропиви – ця страва зміцнить сімейні зв'язки і збереже любов від чужої заздрості.

До речі, погода на Івана Купала диктує свої правила. Якщо раптом піде дощ, то через тиждень буде сухо, а все літо – спекотним. І ще в народі є така прикмета: людина, яка на Івана Купала потрапить під дощ, буде щасливою та успішною.

Легкий, «грибний» дощ на Івана Купала означає прихильність вищих сил, тоді як гроза говорить про те, що Небеса гніваються на людей.

Зустріти купальський світанок – на превелике щастя на весь рік.