Підприємець зробив незвичний подарунок волинському місту. ФОТО

22 Серпня 2021

Текст: Ірина ВОРОТНА
Фото: Юрія ПОПОВА та Тамари ПОПОВОЇ

У Рожищі, поблизу ставка у міському парку, оселився довгожитель – бронзова черепаха Джонатан. Фігурку місту до дня народження подарував місцевий підприємець Юрій Попов.

Як виникла така ідея та яким був процес створення нової туристичної локації у місті, чоловік розповів «Район.Рожище».

До слова, це уже не перший подарунок місту від Юрія Попова. У 2019 році у Рожищі на бруківці встановили спеціальну табличку із датою заснування поселення. Її зробив та подарував рожищанин Юрій Попов.

1

Щодо рептилії Джонатана, то фігурка особлива тим, що її зробили із бронзи, яку добули із гільз часів Другої світової війни.

«Гільзи або використані патрони – це залишки Другої світової війни. Їх назбирали мої друзі, які полюбляють походити з металодетектором по полях», – розповів Юрій Попов.

Обираючи тварину для створення фігурки, чоловік хотів максимально використати символізм та наблизити подарунок до реальності. Міркував, які тварини й справді можуть жити у міському ставку.

«Невеликий вибір тварин або рептилій, які можуть мешкати в нашій водоймі. Черепаха є однією з можливих мешканців цього ставка. Також черепаха є символом довголіття та мудрості. Оскільки й наше місто досить поважного віку і за свою історію багато чого пережило, це виглядає доречно», – розповідає чоловік.

Також рожищанин поділився, чому обрав саме таке ім'я для свого витвору.

«Так збіглося, що найстарішою відомою земною твариною, живою сьогодні, є черепаха на ім'я Джонатан. У нього також наступного року, як і в нашого міста, буде ювілей. Тому виникла ідея зробити черепаху та назвати її Джонатан», – ділиться Юрій Попов.

До слова, прототип рожищенського Джонатана – це самець альдабрської черепахи, що живе на острові Святої Єлени, який належить до Британських заморських територій в Атлантичному океані. Черепаха живе на території Будинку Плантації, який є офіційною резиденцією губернатора, і її власником є уряд островів. За час, що черепаха живе на острові, там змінилося 28 губернаторів. Припускають, що Джонатан народився у 1832 році.

Так, у 2022 році рептилія святкуватиме 190 ювілей, а місту Рожище виповниться аж 700 років.

З нагоди такого оригінального подарунка, працівники міського комунального підприємства замінили люк на водозабірнику, де згодом й встановили фігурку черепашки.

Юрій Попопв зізнається, що має багато думок щодо того, як зробити місто привабливішим та цікавішим для туристів.

«Ідей є багато, та не на все вистачає часу та фінансів. Однак ще одна локація майже завершена і, можливо, скоро з'явиться десь у нашому місті», – інтригує чоловік.

Читати ще