Яскраві гості «Бандерштату»: від Супермена до найдовшої коси Волині. ФОТО

04 Серпня 2019

Текст: Іра ТВЕРДА
Фото: Лідія КОЖЕВНІКОВА, Іра ТВЕРДА

З 2 по 4 серпня фестиваль «Бандерштат» вже втринадцяте зібрав поціновувачів української музики, теплих розмов з провідними журналістами та громадськими діячами, а також любителів літературних читань. На Волинь завітали тисячі фестивальників зі всієї країни, щоб відчути енергетику українського духу.

ЩО ВОЛИНЯНИ ДУМАЮТЬ ПРО «БАНДЕРШТАТ»

«Таблоїд Волині» поспілкувався з найяскравішими гостями фестивалю та дізнався, чому в серпні вони виділяють три дні для «Бандерштату».

Марія (село Княжий Міст, Львівська область)

«Це мій п’ятий "Бандерштат". Всі роки я була волонтером – перший рік в технічній групі, а протягом чотирьох наступних працюю з різними сценами. Очікую найбільше гутірок з Майєю Москвич, Дмитром Лазуткіним та Сергієм Стерненком, з гуртів – "Один в каное", "Бумбокс", "Фіолет". На жаль, в перший день було мало людей. Це, мабуть, пов’язано з тим, що був скромний лайн-ап музичної сцени. Але ми впевнені, що в наступні дні люди підтягнуться.

Свої африканські косички давно хотіла, але вирішила тільки зараз зробити, перед фестивалем. Над зачіскою працювали чотири години, заплітали мама з сестрою. Вони носяться від півтора до трьох місяців, потім розплітаються».



Майя і Леля (Луцьк)

Майя: «Мені десять років, займаюся козацьким бойовим мистецтвом тільки рік. Мене привели сюди старші брати, які теж тут займаються. Ми вже вдруге на "Бандерштаті" з командою. Тут тренуємося, виступаємо, робимо різні саморобки. Таку яскраву зачіску мені зробила мама ще перед літнім табором. Думаю, після фестивалю буду її розплітати».

Леля: «А мені дев’ять, бойовим мистецтвом займаюся вже чотири роки. Косички зробила мама спеціально до "Бандерштату"».



Владислав (Любешів, Волинська область)

«Я проходжу службу в Маріуполі, а зараз у мене відпустка, тому приїхав на "Бандерштат" відпочити. На фестивалі не вперше. Востаннє був, правда, в 2016 році, коли ще дійство проходило на іподромі. Ця локація набагато краща, хоча дерев не вистачає.

Як на мене, цьогорічному фестивалю не вистачає атмосфери, яка була в попередні роки. Всі відгороджуються один від одного, раніше люди були більш дружними. Щодо зміни формату фестивалю, коли гутірок та читань більше, ніж музики – думаю, так краще. "Бандерштат" – фестиваль національно-патріотичного духу, тому тут мають більше уваги приділяти спілкуванню. Щодо музики, хотілося б більше місцевих невідомих гуртів.

Своє перше тату набив у 18 років, бо сподобалось, як виглядає на інших. Тут карабін і Карпати – моя любов до гір, а всі інші тату – просто гарні малюнки, які мені подобаються».



Аня (Боярка, Київська область) та Дарина (Львів)

Аня: «Я працюю в організації кількох фестивалів, таких як "Atlas Weekend" та "Urban", але про "Бандерштат" дізналася з соцмереж. Обирали між дніпровським фестивалем "BEZVIZ" та вашим "Бандерштатом". Вибором дуже задоволені: місто сподобалося, багато української мови, якої не завжди вистачає в Києві».


Дарина: «В Луцьку ми вперше, приїхали ще у п’ятницю. Першого вечора довго були на дискотеці, також встигли відвідати замок. Наші наклейки та малюнки – для фану, настрою. Звикли, що в Києві на таке ніхто не звертає уваги. Найбільше чекаємо виступу "Карни", а гутірки чули фактично всі, бо намет стоїть поблизу тієї території».



Таня і Тая (Луцьк)

Таня: «Я вшосте на фестивалі. Прийшла сюди заради одних "Space of Variations". Мені здається, фестиваль дещо втратив рівень. Розчарувало, що аудиторія негативно реагувала, коли вокаліст говорив російською. Думаю, це було образливо».

Тая: «На "Бандерштаті" я вперше. Щодо виступу вокаліста "Space of Variations" російською мовою, підтримую Таню – це неповага до музикантів, але атмосфера тут хороша. Наші сьогоднішні образи – повсякденні, спеціально не готувалися. Мамі дреди подобаються, а от люди в Луцьку реагують дуже дивно, ніби я з іншої планети. Над ними працювали шість годин».



Олена (Брянка, Луганська область)

«Я вдруге на "Бандерштаті". Минулого року була із зеленим волоссям і, до речі, тоді я також спілкувалася з "Таблоїдом Волині". Цьогоріч я була білявкою, а перед фестивалем пофарбувалась. Мені комфортно з таким кольором. Люди реагують нормально, але деякі фотографують без дозволу і це бісить. На жаль, цього року одна сцена, тому я трохи розчарована. Це незручно, в перший день не було чути вечірніх розмов біля ватри через діджея. З гутірок чекала на Яніну Соколову, а з музики – "Карну", "Жадан і Собаки"».



Катя (Луцьк)

«На "Бандерштаті" я з 2011 року, останні два роки – організатор гутірок. Я, як організатор, абсолютно задоволена гутірковою сценою, тому що люди приходять, слухають, задають питання. Ми запрошували тих спікерів, які будуть цікаві всім відвідувачам».

1

Як на мене, цьогоріч музики не менше, вона просто крутіша. Шкода, але фізично нема можливості почути всіх, тому що гутірки накладається трохи з музичною частиною по часу. Насправді, дуже люблю українську музику, тому не збираюсь просто стояти».

1


Жанна (Луцьк)

«Я представляю авторські керамічні роботи на ярмарці фестивалю. Була ще на найпершому "Бандерштаті". Потім зробила невелику перерву, а потім скучила за цією енергією, позитивом, спілкуванням… Тому вирішила, що цьогоріч буду вдома – на "Бандерштаті".

Я майстриня кераміки вже понад 35 років, тому на подібних заходах проводжу майстер-класи. "Бандерштат" люблю за атмосферу та толерантність. Приємно, що це безалкогольний фестиваль, тобто люди шукають цей драйв у собі.

1

Для мене яскравий образ – це такий собі дрес-код. Я українка і для мене моя коса дуже важлива: вся інформація в ній. ЇЇ треба любити і плекати. До речі, моя коса найдовша на Волині, вона навіть записана в рекордах. Довжина – 1,66 метрів».



Ліза (Острог, Рівненська область) і Денис (Львів)

Ліза: «Я втретє на "Бандерштаті". Мешкаємо в наметовому містечку і повертаємось сюди за атмосферою. На інших фестах ми ще не були. Найбільше чекали Іздрика на гутірках».

Денис: «А з музики чекаємо на "Тартак", "Жадан і Собаки", "Бумбокс" і "Карна". Останню минулого року пропустили, тому хочемо послухати цьогоріч».



Данило (Рівне)

«Бував на "Файному Місті" та "Західфесті", а от на "Бандерштаті" – вперше.

Все подобається, адже я бачу приємних людей, радісні обличчя, які зустрічають посмішками. По музичній частині теж все подобається, бо слухаю українську музику і багато виконавців з програми фестивалю входять до моїх плей-листів. Гутірок ще не відвідував, з музичної сцени чекаю найбільше "Бумбокс".

1

Щодо костюма, то я без них не їжджу на фестивалі. Сьогодні я хаскі з лапами єті».

1

***
Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Таблоїд Волині» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу пишіть на редакційну електронну адресу tabloyid@gmail.com.

Читати ще