3 вересня: у полоні стихії, MniShek та церкви, оздоблені людськими кістками

03 Вересня 2018

Цього дня у 1189 році Річард Левине Серце коронувався на англійський престол як Річард I, а у 1609 році англійський мореплавець Генрі Гудзон відкрив гавань, навколо якої згодом виник Нью-Йорк.

1838 року в Києві відкрили Інститут шляхетних дівчат.

У 1864 році в Стокгольмі потужний вибух знищив лабораторію Альфреда Нобеля. При цьому загинув його молодший брат Еміль. Через три роки Альфред Нобель отримав патент на відкриття динаміту.

1912 року у Великій Британії почав роботу перший у світі консервний завод.

У 1914 році американка Мері Фелпс Джекобс винайшла бюстгальтер.

У 1973 році в Києві відкрито пам'ятник Лесі Українці.

1999 року в Франції суддя припинив справу проти 9 папараці, які переслідували машину з британською принцесою Діаною у ніч її загибелі (31 серпня 1997 року). Винним в інциденті визнали водія авто, який був на підпитку, їхав з перевищенням швидкості і не впорався з керуванням.

У 2005 році Збірна України з футболу вперше в своїй історії здобула право виступити на Кубку Світу.

.

.

вітає красуню зі святом та зичить, аби кожен день приносив маленькі життєві радості, доля балувала щедрими подарунками, друзі підставляли надійне плече, а здоров’я дозволяло носити найелегантніші підбори.

ПОГОДА В ЛУЦЬКУ:

Як запевняє Sinoptik, у Луцьку ясна погода радує нас вдень, але вона протримається недовго, весь інший час небо буде вкрите хмарами. Більша частина дня пройшла без опадів, а ближче до вечора очікується дощ із грозою.

Народний прогноз погоди: 3 вересня вшановується пам'ять апостола Фадея. У минулі часи представники цього імені вважались щасливими людьми: «Хто Фадей – той своїм щастям володіє». Наші пращури підмітили: якщо цього дня погода ясна – такою вона буде ще чотири тижні. На Фадея можна висаджувати цибулини нарцисів.

МЕЛОДІЯ ДНЯ: MNISHEK – Сонце

MniShek – український рок-гурт, створений наприкінці 2016 року в місті Києві. У своїй творчості музиканти поєднують фольклорні мотиви з сучасними музичними тенденціями. В активі гурту є як сучасні авторські твори з елементами фольку, так і народні пісні у новому звучанні.

ІКАВІ ФАКТИ:

представлені 5 середньовічних церков, від відвідування яких у сучасної людини біжать мурашки по шкірі:

1. Церква Санта Марія делла Кончеціоне (Рим, Італія)

Церква Санта Марія делла Кончеціоне (Santa Maria della Concezione) відома, в першу чергу, своєю криптою (підземними склепіннями), розділеною на п'ять частин. Кожна з них оформлена останками 4000 ченців капуцинів, померлих в період між 1500 і 1 870 роками. Напис на меморіальній дошці говорить: «Тими, хто ви зараз, колись були ми, тим, що ми зараз, станете колись ви».


2. Костел Всіх Святих (Седліце, Чехія)

Костел Всіх Святих, розташований в невеликому чеському містечку Седлец (Седліце), вважається одним з найяскравіших прикладів церков, прикрашених кістками. У 1 278 настоятель Генріх, привіз з Голгофи землю і розкидав її території прилеглій до церкви. Коли люди почули про це, то кожен хотів бути похованим саме в цьому місці. З часом всім місця не вистачало, і останки стали складати в усипальниці, а на їх місці робити нові поховання. Через 250 років нові власники костелу сім'я Шварценберг найняли місцевого різьбяра по дереву, який прикрасив його людськими останками. У загальній складності на складання арок, балюстрад і люстр пішло від 40,000 до 70,000 кісток.


3. Монастир святого Франциска (Ліма, Перу)

Монастир святого Франциска (Ліма, Перу) внесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за унікальну бібліотеку і десятки тисяч кісток, викладених колами в катакомбах під монастирем.



4. Каплиця черепів (Чермна, Польща)

Черепи і гомілкові кістки 3000 чоловік прикрашають Каплицю в місті Чермна (Czermna, Польща). Під будовою зариті останки ще 21 000 чоловік, що померли внаслідок Тридцятирічної війни (1618-1648), або ж від холери і голоду.



5. Церква Святого Бернардіно на кістках (Мілан, Італія)

Скромна церква Святого Бернардіно на кістках (San Bernardino alle Ossa) відома завдяки своєму склепу, який прикрашений людськими черепами і розп'яттям зі складених кісток.

Незважаючи на моторошнувату складову цих церков, кожна з них є дивовижними пам'ятником архітектури. Церкви є практично у всіх містах світу і більшість з них унікальні.


КІНО ДНЯ: У полоні стихії

Їх несподівана зустріч на Таїті стала початком великого кохання. Молоді та вільні, вони вирушають у подорож Тихим океаном. Несподівано їх розкішна яхта потрапляє в один з найпотужніших ураганів в історії. Тепер не лише їх майбутнє, але і їх життя знаходиться у полоні стихії…

ФОТО ДНЯ:

Автор: Костянтин Кіц

ЦИТАТА ДНЯ:


Читати ще