Турнір силачів у центрі Луцька: як це було

24 Серпня 2015
До Дня Державного Прапора і 930-ої річниці Луцька в центрі міста відбулися змагання стронгменів на звання «Найсильнішої людини України 2015». Подія розпочалася о 14:00 навпроти головного корпусу СНУ імені Лесі Українки і тривала близько 5-ти годин.

Ще до початку змагань люди із зацікавленням спостерігали за пожвавленням на проспекті Волі та кремезними чоловіками, які ходили туди-сюди. Посеред дороги навпроти головного корпусу стояли дві сучасні вантажівки «Volvo FH». Як виявилося, згодом, не просто так.








[caption]
Сергій Конюшок[/caption]

[caption]
Володими Рекша оглядає майданчик[/caption]
[caption]
Рафаїл Кобиляж робить пробне тренування[/caption]
[caption]
Майбутній богатир[/caption]


Люди, затамовуючи дихання і очікуючи з нетерпінням часу пік, сходилися до місця, де повинні були відбуватися змагання. Тут же був змонтований майданчик близько 20 метрів довжиною і 10 шириною, повністю викладений гумовими килимками. Саме на цьому місці мали мірятися силами стронгмени.

Майже о 14-ій ведучі розпочали дійство. До цього часу біля головного корпусу СНУ на проспекті Волі ніде яблуку було впасти, людей зібралось надзвичайно багато.

Ведучі Андрій Зубенко та Сергій Конюшок оголосили учасників змагань. А тут зібралася доволі цікава компанія: 4-ро українців, серед яких двоє представників міста Лева – чемпіон світу Володимир Рекша та чемпіон України зі стронгмену Олег Пилип’як; призер українських та світових змагань з пауерліфтингу дніпропетровець Ярослав Апальков та 5-ти разовий володар титулу «Найсильніша людина України» маріуполець Олександр Лашин. Компанію нашим хлопцям склали двоє потужних спортсменів з-за кордону: чемпіон Європи, поляк Рафаїл Кобиляж та чемпіон Чехії зі стронгмену Лукаш Свобода.

[caption]
Рафаїл Кобиляж, Лукаш Свобода, Ярослав Апальков, Олег Пилип’як[/caption]
[caption]
Олександр Лашин, Володимир Рекша[/caption]

Люди розуміли, що на них чекає справді цікаве дійство.

З вітальним словом до лучан та гостей міста звернувся міський очільник Микола Романюк. Він привітав з 930-ою річницею Луцька, а також висловив побажання, щоб переміг найсильніший спортсмен.



Василь Вірастюк, головний рефері змагань, у свою чергу побажав «чесної та безкомпромісної боротьби» і щоб переміг, так-так, найслабший учасник.

Сергцій Конюшок озвучив програму змагань: повинно було відбутися 6 етапів, за результатами яких й мала визначитися найсильніша людина України.



Перша вправа виявилась, мабуть, найбільш видовищною: стронгмени мали протягнути згадувану вже вантажівку «Volvo FH» на відстань 20 метрів. До речі, як повідомив Сергій Конюшок, вага такої вантажівки становить близько 8 тонн (!). З великими зусиллями майже всі спортсмени подолали дистанцію.

Найкращий результат показав маріуполець Олександр Лашин. Він протягнув цю «скелю» на собі за 24,69 секунди. Лише юний Олег Пилип’як, хлопцеві всього 20 років, не зміг здолати це випробування. Кремезний Рафаїл Кобиляж прийшов другим із результатом 25,97 секунди. Зазираючи наперед, скажемо, що саме між Олександром Лашиним та Рафаїлом Кобиляжем до самого кінця змагань точитиметься затята і відчайдушна боротьба за перше місце.




















На другому етапі хлопцям пропонувалося за 60 секунд підняти колоду вагою 145 кілограмів над головою максимальну кількість разів. Це завдання виявилося не під силу Ярославу Апалькову, який не зміг підняти тягар жодного разу. До речі, під час змагань спортсмен травмував ногу, однак мужньо продовжував боротися до кінця.


[caption]
Ярослав Апальков та Лукаш Свобода готуються до виходу[/caption]




Найкращі результати показали ті ж Олександр Лашин та Рафаїл Кобиляж. Вони підняли колоду по 6 разів кожен. Хоча варто зазначити, що маріупольцеві бракнуло буквально дві секунди, аби йому зарахували сьоме підняття.

Третю вправу під веселою назвою «Прогулянка фермера» з найкращим результатом у 20,35 секунди подолав польський спортсмен. Лашин відстав всього на одну секунду з результатом 21,37.







Поміж етапів змагань глядачів розважали різноманітними конкурсами. Зокрема, давали можливість чоловікам відчути себе стронгменами і позмагатися у піднятті колоди вагою 60 кілограмів чи «потягатися» у «фермерській прогулянці» зі 100-кілограмовими скриньками.

Лучани охоче зголошувалися спробувати свої сили в конкурсах. Та й винагороди були щедрими: подарункові сертифікати на 500, тиясчу та три тисячі гривень, різноманітні корзинки з продуктами від спонсорів змагань та багато іншого.

Під кінець глядачі разом з асистентами стронгменів влаштували невелике шоу: намагалися розбити кувалдою двері від українського виробника, одного зі спонсорів заходу «Найсильніша людина України 2015».

[caption]
Лучани, які вирішили спробувати себе у ролі стронгменів[/caption]

Четверта вправа – естафета, яка складалася з двох етапів: перенесення коромисла вагою 375 кілограмів на 20-ти метрову відстань й перекидання так званого «пальця» – величезної труби, вагою 300 кг з місця на місце. Часу на все – 90 секунд. Лідери незмінні: Кобиляж – 5 перекидань «пальця»; Лашин – 4. Львівський спортсмен Володимир Рекша, попри найнижчу вагу серед всіх учасників (105 кг), також показував стабільно високий результат. У цій вправі він зробив 3 підняття «пальця».

П'ята вправа – естафета, у якій учасникам потрібно було піднімати п'ять різноманітних вантажів вагою 90, 120, 85 (на одну руку), 140 та 160 кг. Усі п'ять перепон підкорилися лише одному стронгмену – Олександру Лашину, який зробив це за 47,32 секунди. По 4 підйоми зробили поляк Кобиляж та українець Володимир Рекша, таким чином остаточно сформувавши трійку лідерів.








Олександр Лашин після п'ятої вправи розповів, що протягом усіх змагань почуває себе не дуже добре, однак зауважив, що така активна підтримка лучан відкриває йому друге дихання.

Про останню вправу під назвою «Кулі Атласа», яка чекала на хлопців, Василь Вірастюк висловився так: «Завдяки цій вправі я почав захоплюватися стронгменом. Ніяк не міг зрозуміти, як спортсмени перекидають ці кулі. Це мене найбільше цікавило… Для цієї вправи потрібна бездоганна техніка. Атлет, слабший фізично, може виграти, якщо в нього бездоганна техніка».

Ще до старту останньої вправи ведучий оголосив, що маріуполець Лашин виграє в Кобиляжа на 0,5 бала. Це був пік інтриги. Усі присутні, як і спортсмени, зрозуміли: це буде вирішальна битва, битва двох титанів, що уособлюють дві країни: Україну й Польщу. Богатирі дуже відповідально підійшли до останнього етапу.

Завдання: підняти і встановити на постаменти 4 бетонні кулі вагою від 120 до 180 кг. Помітно було: хлопці втомлені, але ніхто не збирався здаватися. Молодий Олег Пилип’як зумів підняти лише дві кулі вагою 120 і 135 кг. Симпатичний і добродушний чех з милозвучним прізвищем Лукаш Свобода також подолав два щаблі. Щоб підняти 3-тю кулю не вистарчило зовсім трішки. Після цього Свобода доброю усмішкою й жестами подякував глядачам й потиснув руку маленькому хлопчикові з публіки.

Львів’янин Володимир Рекша проявив свою артистичну натуру й вдосталь повеселив глядачів: щоб компенсувати невеликий зріст у цьому конкурсі, спортсмен одягнув взуття на підборах й елегантно позував у ньому на старті. Однак, після невеличкої вистави й підняття двох куль, 160-кілограмова бетонна фігура виявилася не під силу Рекші.

Представник Польщі Рафаїл Кобиляж гучними й енергійними викриками під час підготовки до вправи заявив про серйозність своїх намірів. Після цього світловолосий поляк вирішив перевірити чи добре розташовані усі кулі. Коли приготування були позаду, Кобиляж стартував! І…так, йому досить легко вдалося підкорити усі чотири кулі. Щоб встановити їх на постаменти Рафаїлові знадобилося 25,57 секунди.

[caption]
Рафаїл Кобиляж «бере» свою першу кулю[/caption]
[caption]
Друга куля подолана[/caption]

Тепер усі чітко зрозуміли: в Олександра Лашина не залишилося жодних варіантів, як підняти всі кулі, та ще й зробити це не пізніше від Кобиляжа, аби здобути перемогу. Атмосфера сягнула неабиякого напруження. Лучани вірили в перемогу свого новоствореного кумира (бо він справді для всіх став кумиром за час змагань).

Лашин виходить на старт. Музика стихає. Глядачі починають з усіх сил скандувати прізвище спортсмена.«Ла-шин, Ла-шин», – звучить зусібіч. Олександр розпочинає вправу. Перша куля – швидко опиняється на своєму місці на постаменті, друга куля – там же, третя, вагою 160 кг – піддалася. Біля четвертої кулі скандування перетворюється в неймовірну ейфорію, Лашин піднімає кулю і… закидає її на постамент!

Він закинув всі кулі за 17,19 секунди! Глядачі в захваті, Олександр Лашин, українець з міста Маріуполь – найсильніша людина України 2015 року! Надзвичайно гарна і захоплива розв’язка дійства, яке розгорнулось на вулиці Луцька у День його народження. «Маріуполь – це Україна!», – вигукує стронгмен Олександр Лашин під гучні оплески глядачів.

[caption]
Олександр Лашин прямує до мети[/caption]
[caption]
Переможне слово[/caption]
[caption]
Василь Вірастюк дружньо кепкує з Ярослава Апалькова, який травмував ногу[/caption]


Автор: Василь БІДУН
0
Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter