У Луцьку відбувся шаховий турнір серед юних розумників. ФОТО

02 Червня 2019

Фото: Ігор Диня, Павло Березюк, Юлія Остапович

Всьоме у Луцьку, під патронатом заводу «Кромберг енд Шуберт», пройшов шаховий турнір серед дітей. Помірятися своїми силами у шаховому спорті до Волинського облмуздрамтеатру 1 червня (де й проходили змагання) з’їхалось біля 80 дітей не лише з Луцька, а й області і, навіть, була учасниця з Києва.

Загалом, цей шаховий фестиваль проводять два рази в рік – з нагоди Міжнародного дня захисту дітей та до Дня святого Миколая.

Перед початком турніру до малечі з вітальним словом звернулась фахівчиня із соціальної роботи на підприємстві «Кромберг енд Шуберт» Наталія Шевельова, яка подякувала дітям, що вони приїхали на ці змагання та побажала учасникам перемог.




«Ми – дорослі, повинні дбати за наших дітей і їхній розвиток – фізичний та духовний, а шахи – це чудовий спорт, який розвиває інтелект, заставляє дитину думати, приймати самостійно рішення та розвиває логіку», – сказала у коментарі «Таблоїду Волині» Наталія Шевельова.

Професійний тренер, суддя І категорії Валерій Васін ознайомив учасників з організаційними моментами та наголосив на дотриманні озвучених ним правил. Після цього турнір стартував, діти зайняли свої місця і в залі залунали короткі звуки від переставляння на шахівниці фігур та вмикання-вимикання секундомірів. Діти були дуже серйозні та зосередженні на грі.




За словами Наталії Шевельової ідея проводити шахові турніри надійшла саме від їхніх працівників. Спочатку такі змагання проводили між дорослими, потім долучили до цього спорту і дітей. Під патронатом підприємства створили навіть «Шахову академію КроШу», в якій займаються не лише діти працівників, а й усі ті, хто обожнює шахи. До слова, там викладає Валерій Васін, чимало вихованців якого стали учасниками цього турніру.

З кожним роком цей шаховий турнір набирав популярності і, відповідно, кількість учасників щоразу зростала. Та й самі юні шахісти розповідають, що на цьому фестивалі не так, як на інших стандартних змаганнях з шахів:

«Ці турніри відрізняються тим, що тут є багато людей, пригощають смаколиками і вручають цікаві призи. Бо ж, зазвичай, на подібних змаганнях є лише медалі й грамоти, а тут для нас, так би мовити, більше стимулів для участі», – розповів 14-річний шахіст Тарас Перик.

Як пояснила Наталія Шевельова, для додаткового заохочення дітей до цього інтелектуального виду спорту, організатори щоразу придумують цікаві призи. Раніше переможцям дарували грошові сертифікати, а ось уже другий рік поспіль дарують подарункові сертифікати магазину «Comfy». Відтак, за перше місце переможцю вручать сертифікат на суму 2000 тисячі гривень, за друге місце – сертифікат на 1000 гривень, а за третє – на 500 гривень. Окрім цього, на турнірі для дітей організували солодкий стіл, де вони ласували смаколиками та пригощались запашним чаєм та водою.











Десятирічний шахіст Арсен Мекуш розповів, що вже вдруге взяв участь в цих змаганнях. Хлопець додав, що самостійно зацікавився шахами два роки тому, граючи свої перші партії в інтернеті. Пізніше, він попросив свого тата віддати його на заняття з шахів. З того часу Арсен Мекуш вже встиг побувати на чемпіонаті України, де вигравав в шахи в других та третіх розрядах.

«Хочу розвивати себе в шахах й надалі, тому ходжу в шахову академію до Валерія Васіна два рази в тиждень і ще додатково маю індивідуальні заняття», – зазначив Арсен Мекуш.

11-річна Вікторія Лахманець приїхала на фестиваль з Володимира-Волинського. Дівчина розповіла, що займається шахами ось уже 5 років. І хоча спочатку їй було важко в цьому спорті, втім нині вона вже може похвалитись перемогами на міських змаганнях і планує взяти участь та перемогти на всеукраїнському чемпіонаті.

Турнір тривав декілька годин, а після його завершення оголосили переможців у п’яти вікових категоріях.

Отож, перше місце та приз у вигляді сертифікату на суму 2000 гривень отримали: Данило Ракубовчук (категорія до 8 років); Данило Слепчук (категорія до 10 років); Андрій Дячук (категорія до 12 років); Костянтин Кучер ( до 14 років); Максим Гузьо (до 16 років) та Євгенія Осмоловська.








Друге місце та сертифікати на суму 1000 гривень отримали: Ілля Янчурський (до 8 років); Стас Семич (до 10 років); Максим Запара (до 12 років); Андрій Мойсіюк (до 14 років); Олександр Кухарук (до 16 років) та Вікторія Лахманець.

Третє місце та сертифікат на суму 500 гривень здобули: Павло Соколенко (до 8 років); Дем’ян Смаль (до 10 років); Олексій Трухан (до 12 років); Іван Хільчук (до 14 років); Станіслав Бондаренко (до 16 років) та Лариса Соколенко.

Найменшим учасникам фестивалю організатори підготували призи – їм всім подарували грошові сертифікати на суми по 300 гривень.









***
Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Таблоїд Волині» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].

0
Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter