Силачі у стрінгах: Чемпіонат із сумо у Луцьку

11 Березня 2015
Сумо традиційно асоціюється із боротьбою масивних чоловічків, обперезаних смужками тканини замість спідньої білизни. На вихідних у Луцьку в спортивно-розважальному комплексі "Адреналін" відбувся чемпіонат України із цього виду спорту. Відвідавши захід, стало зрозумілим: стереотип себе не виправдовує. Учасниками змагань були хлопці від 75 кілограмів, а дівчата – від 55.



У чемпіонаті взяли участь борці із Вінницької, Дніпропетровської, Сумської, Київської, Запорізької та Волинської областей. Загалом було 250 учасників. Перед початком змагань провели жеребкування, яке визначило партнерів для спарингів.



Для визначення переможця використовуються два основних правила. По-перше, той, хто першим доторкнувся до землі будь-якою частиною тіла, окрім стоп, вважається переможеним. По-друге, програш зараховується учаснику, який торкнувся землі за межами кола.



Обов’язковим атрибутом під час змагань із сумо є спеціальний пояс, який намотується на живіт декількома шарами, потім пропускається між ногами і зав’язується на спині.



До речі, пояс для сумоїстів має особливе значення, адже якщо боєць його втрачає, то автоматично програє. Так і відбулося під час чемпіонату: в одного із учасників відкріпився пояс, оголивши його.



Чемпіонат виявився доволі видовищним. Щоразу, коли борці падали на ринг, хотілося бігти і перевіряти, чи цілі у них спини.



Учасники розповідали, що для більшості із них чемпіонат став шансом перевірити свої вміння та навички, підготувати себе до змагань європейського рівня. А одна із учасниць поділилася й таким поясненням: «Сумо обрала, бо валити хлопців за допомогою прийомів дзюдо чи карате – вже банально».

Текст: Ірина КИРИЧУК
Фото: Влад КАРДАШ
0
Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter