Стадіон найбільшого вишу Волині реконструювали на 2,5 мільйони

03 Вересня 2015
Одна з умов для того, щоб Луцьк отримав стадіон 2 категорії міжнародної сертифікації – виконана. «Авангард» отримав сучасну тренувальну базу для майбутніх чемпіонів.

Нею став реконструйований стадіон Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. І вже восени в обласному центрі має відбутися національний чемпіонат з легкої атлетики, повідомляє прес-служба Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Відкриття стадіону «Спортивне ядро» СНУ на вулиці Шопена відбулося сьогодні, 3 вересня.

Нагадаємо, 19 червня з нагоди 75-ої річниці університету виш отримав подарунок – сертифікат на 2 мільйони гривень для реконструкції стадіону. Кошти – заощадження голови наглядової ради СНУ, засновника Фонду «Новий Луцьк» Ігоря Палиці та його батьків Петра Яковича і Тетяни Йосипівни.

Реконструкція цього об’єкту відбувалася паралельно з оновленням стадіону «Авангард», який після завершення робіт отримає 2 категорію міжнародної сертифікації. Це, своєю чергою, дозволить проводити тут чемпіонати всеукраїнського та європейського та світового рівнів. Відтак, рекорди, які будуть встановлені в місті, заноситимуться до світових таблиць.

Однією з умов є наявність в Луцьку ще одного стадіону, який виконував би функції тренувальної бази, в Луцьку це – «Спортивне ядро» університету. Про це йдеться в Меморандумі про співпрацю, підписаного між Фондом Ігоря Палиці «Новий Луцьк», Міністерством молоді та спорту України, Федерацією легкої атлетики України та Федерацією легкої атлетики Волинської області. В документі, зокрема, йдеться, що стадіон «Авангард» за кошти Фонду перетвориться на лекгоатлетичну споруду – стадіон міжнародного класу, а Федерація легкої атлетики України та Міністерство молоді та спорту беруть на себе зобов’язання привозити сюди національні та міжнародні чемпіонати.

Засновник Фонду «Новий Луцьк» Ігор Палиця пояснив їх неабияку увагу до спорту. З його слів, попри військові дії, українці сьогодні як ніколи повинні приділяти увагу саморозвитку, фізичним тренуванням, освіті. Десятки років у країні ніхто не займався вихованням здорової нації, не виділяв на це кошти. Але підтримки в ці нелегкі часи, з його слів, потребує не лише військова галузь. Сьогодні Україні потрібна сильна молодь, яка за потреби зможе захистити країну.

«Ми вперше за 24 роки почали цінувати незалежність, розуміти, що означає бути українцем. Той, хто з нами воює, хотів би, щоб ми переживали і боялися. Але сильна країна повинна мати сильний народ: спортивно сильний, освічений, який перемагатиме скрізь і всіх. Хотілося, щоб за рік-два ми довели країні-агресору, що ми – сильні, наші спортсмени кращі, а студенти – розумніші», – наголосив він.


Ігор Петрович також відзначив, що такий значний обсяг робіт виконали за короткий термін.

Зокрема, на стадіоні «Спортивне ядро» облаштували волейбольний та баскетбольний майданчики, майданчик з вуличними тренажерами, три сертифіковані бігові доріжки з сучасним покриттям, розминкові зони, стрибкову яму, оновили огорожу, покращили освітлення та встановили нові сидіння. На реконструкцію витратили 2,574 мільйона гривень.

Зрештою, хороша інфраструктура спонукає спортсменів до нових звершень, каже доцент кафедри олімпійського та професійного спорту СНУ, майстер спорту з легкої атлетики Жанна Мудрик.


«Це – ганьба, що досі в обласному центрі не було легкоатлетичного стадіону. Мова навіть не про здобуття якихось результатів, а хоча б про розвиток спорту в місті як такого. Приємно, що скоро відкриватиметься центральний стадіон», – каже вона.

Задоволений виконаною роботою і голова правління Фонду «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк. З його слів, найближчим часом на стадіоні додатково планують облаштувати ще й зону для пляжного волейболу.

Серед інших планів щодо розвитку спорту у місті, каже Олександр Віталійович, – встановлення баскетбольних та волейбольних майданчиків у Луцьку. У Фонді Ігоря Палиці роздумують, де краще їх встановити.

Окрім того, і надалі у рамках програми «Луцьку-спорт високих досягнень» за сприяння Фонду облаштовують майданчики Street WorkOut і футбольні поля в луцьких школах.


Олександр Віталійович зізнався, що сам щодня займається спортом. Часто приходить тренуватися і на стадіон університету. Але з прикрістю зауважує, що сьогодні фізичній культурі українці приділяють уваги менше, ніж раніше.

«Років 15-20 тому спортом люди займалися більше, тренувалися більше. Тоді не було таких умов, але було бажання. Проте тренуватися варто. Я хотів би сказати словами Ігоря Петровича: «тренуйтесь щодня, ставайте сильнішими», – наголосив він.






0
Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter