Спортивні цікавинки-гаджети легкоатлетичного Чемпіонату

26 Вересня 2015
25 вересня на прес-конференції Всеукраїнського легкоатлетичного чемпіонату директор та головний арбітр змагань Володимир Яловик розповів про технічні моменти чемпіонату. «Таблоїд Волині» покаже пристрої, які допомагають спортсменам та арбітрам у спортивних баталіях та розповість цікаві факти про чемпіонат.

Фотофініш. Це електроніка, яка фіксує всі результати: хто прибіг перший, хто другий і так далі. Визначає результат до сотих секунди. Апаратура стоїть в наметі на вершині трибун, підсумки одразу фіксуються. Змагання можна дивитись онлайн, а результати автоматично з’являються на сайті Федерації легкої атлетики. Для бігового рекорду фотофініш є обов’язковим.




Пристрій, який показує кількість кругів, які треба пробігти. Відлік розпочинається із 25-го і зменшується до нуля. Коли спортсмен біжить останнє коло – лунає гонг. За кожним спортсменом ведеться облік, спеціальні судді кажуть бігунам: скільки кіл лишилось пробігти.



Вітромір. Для кожного виду змагань є свої нормативні показники вітру. Якщо рівень вітру перевищує норму, то результат фіксується, а рекорд - ні.



У метанні рекорди фіксують делегат та старший суддя. Для метання молота використовують вимірювальну лінійку. Певний сектор обгороджують лінією. Якщо спис потрапляє в лінію чи за межі сектора, то результат не зараховується. На полі є відмітки, які показують кількість метрів: 60 метрів, 40 метрів ...



Червона стрічка на одному з приладів показує напрям вітру. Спортсменові дається хвилина на розбіг і саме за допомогою цієї стрічки він визначає напрям та силу вітру, розраховує, з якою швидкістю бігти.



Жердина під час стрибка спортсмена встромляється в спеціальну металевий жолоб-ямку і здійснюється відштовхування від землі. Жердини є різних видів: дитячі, жіночі… Також вони розрізняються за жорсткістю. Чим жорсткіша жердина, тим вище можна стрибнути і тим складніше її придавити. Ціни на такий інвентар сягають майже тисячі доларів.




Стартові колодки кожен підбирає собі індивідуально, залежно від довжини ніг. Для кожної доріжки призначені тумбочки. Якщо спортсмен зробив фальстарт, старший стартер показує йому червону карточку і ліпить її до його тумби. Це означає, що спортсмен дискваліфікований. Якщо хтось із бігунів зробив фальстарт, то другий суддя пострілом зупиняє забіг. Спортсмен знімається зі змагань після одного фальстарту. В багатоборствах до прикладу можна зробити два фальстарти.



0
Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter