Не футболом єдиним: луцький флорбол набуває популярності

20 Жовтня 2017
Текст і фото: Анна МОРАРЬ

Мабуть, лучани поки не дуже багато знають про флорбол.

«Таблоїд Волині» змінить ситуацію та відкриє завісу навколо цього виду спорту, що зараз швидкими темпами набуває популярності у всьому світі.

14 жовтня у нашому місті відбулися матчеві зустрічі в рамках першого туру «EDGE-ліги». Участь приймали 8 команд: «Айсберг U15», «New Life 2 U15», «Комета U12», «Миропіль U12», «Комета U15», «Sky U15», «Айсберг U12» та «New Life 1 U15», що були розділені на 2 вікові групи.



Грали у спорткомплексі «Арена Спорт» в «Адреналін Сіті». Загалом було по 2 періоди тривалістю 20 хвилин. Третій період, який називають «Золотий м’яч», грається тільки у випадку, якщо за перші два в команд рівний рахунок, але за регламентом даних змагань нічия допускається, тому третього періоду не було.

За перемогу давали 3 очка, нічию - 1, а поразку - 0. У кожній команді грало по 5 польових гравців та воротареві, але заміни у цьому виді спорту є необмеженими. Не дивлячись на досить малий вік учасників, на полі вирували божевільні емоції, шалена напруга, неймовірний командний дух, конкуренція і боротьба. Хто не був, не пропустіть можливість відвідати такий турнір наступного разу.



Флорбол дійсно цікава та захоплююча гра, яка водночас схожа і на хокей, і на футбол, проте в їх правилах є суттєві відмінності. Ногою дозволяється зупиняти м’яч, який зроблений з пластику та має 26 отворів, але контролювати його та наносити удари по воротах можна лише ключкою, яка є у всіх польових гравців. Гра головою чи рукою строго заборонена. До речі, у цьому виді спорту існують спеціальні тактики гри, наприклад "шептун", "їжак", "ракушка". Також, флорбол є безконтактною грою. Єдиним дозволеним силовим прийомом є гра плечем в плече, у випадку ведення боротьби за м’яч, що не контрольований жодним з гравців. Якщо гравець порушив правила, протилежна команда отримує право на штрафний удар. Гравців можуть карати вилученнями на 2 чи 5 хвилин, а за неспортивну поведінку - і на 10 хвилин. Найважчим покаранням є вилучення до завершення матчу.



Сам флорбол зародився у Швеції в кінці 70-их років ХХ століття та швидко здобув популярність в Європі. Вже у 1986 році була створена Міжнародна федерація флорболу, яка сьогодні об’єднує 49 країн, в тому числі й Україну. Шведи продемонстрували, що даний вид спорту доступний усім незалежно від статусу чи віку, тому у складі команд можуть бути не лише хлопці, а й дівчата.




В Україні національна асоціація була створена у 2005 році. Наразі існують такі ліги як U15, U16, U19, Перша ліга, Вища ліга, Ілітна ліга, Елітна ліга тощо. В нашому місті є відомі флорбольні клуби "New Life", що виступає у Вищій лізі, та "Айсберг", у Першій лізі. ФлК "New Life" був створений у 2013 році. До речі, у клубі є цікава традиція: після кожних змагань усією командою ходити до бані, що однозначно допомагає будувати дружню атмосферу та підтримувати спільний командний дух.

Флорбол відкриває не тільки нові можливості, а й нові таланти сучасного українського спорту. Він невпинно заробляє свій авторитет на світовій арені і, можливо, вже дуже скоро стане одним із Олімпійських видів спорту.



2
Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter