На престижному турнірі у Луцьку розповіли, чи популярні нині шахи

07 Червня 2017
3 червня в облмуздрамтеатрі відбулося грандіозне інтелектуальне свято – знана в місті шахова академія «Кромберг енд Шуберт» завершувала навчальний рік, організувавши шаховий фестиваль.




Більш, ніж 80 учасників з різних шкіл Луцька та Ковеля, бездоганна організація, солодкий стіл та піца для дітлахів, грошові призи та цінні подарунки – свято відбулося на високому рівні.



«Таблоїд Волині» спробував розібратися, чи популярні нині шахи, чому батьки спонукають своїх діток займатися цим видом спорту і як це впливає на хлопчаків та дівчаток.



Аревік Мосоян постійна вболівальниця на всіх шахових турнірах у місті. Ще б пак, адже троє її дітей (донька та два сина) – затяті шахісти. Та й сама Аревік до шахів не байдужа.

«Мене навчив грати мій тато, а я – своїх дітей, це у нас вже сімейна традиція. Я сама почала тренувати синів, просто грати з ними вдома. Вже потім діти пішли на шаховий гурток. Шахи виховують та розвивають і їх позитивний вплив важко перебільшити. Вони вчать логічно думати, це дає дитині величезну перевагу. Шахістів видно відразу – вони вміють не лише планувати свої дії на крок вперед, але й передбачати вчинки інших, бачити цілісну картину. В житті це дуже корисне вміння», – переконана Аревік.

Донька Аревік участі у цьому турнірі не брала (не підійшла за віком), а ось двоє синів, Нарек і Аршак, змагалися. Один з них навіть здобув призове місце.




«Ми завжди з радістю ходимо на всі турніри, які організовує «Кромберг енд Шуберт», тут особлива атмосфера – діти не просто грають в шахи, але й відчувають свято, отримують емоції. Видно, що люди вкладають в цю справу душу, дбають про кожну дрібницю. І пригощання для діток, і призи гідні, приємно бачити, як підприємство розвиває цей вид спорту, турбується, щоб дітки були зайняті, росли розумні та вчилися перемагати, – додає Аревік.

Мами інших юних гросмейстерів також солідарні в тому, що шахи на дитину впливають позитивно.




Катерина Нечай привела на турнір семирічного сина Нікіту, який почав займатися шахами лише півроку тому.



«Це було рішення Нікіти, він захопився шахами. Ми живемо в районі ЛПЗ і дізнавшись, що на «Кромбергу» є шаховий гурток, відразу віддали його туди. Займаючись шахами, син став більш зосередженим, спокійніший, впевненіший, тому плануємо продовжувати», – ділиться Катерина.

Інна Павлів розповідає, що її восьмирічний син Ігор – уже досвідчений шахіст.



«Ігор грає вже давно, йому подобається. В нас вся сім’я вміє грати, сина заохотив дідусь. Шахи виховують волю та дисципліну, вважаю, що і навчання в школі шахістам дається легше, вони більш уважні, дисципліновані. Тому, звісно, я буду рада, якщо син вирішить ще довго займатися цим інтелектуальним спортом», – вважає Інна.

Туржанська Оксана привела на турнір дев’ятирічного сина Олександра, хлопчик лише почав опановувати мистецтво шахів, але вже загорівся цим заняттям.



«Син не так давно займається – півроку, але дуже захоплений завдяки тренеру Валерію Васіну. Я помітила зміни в характері сина, яким дуже рада. По-перше, став уважніший, по-друге, організованішим. А головне, навчився йти до мети і правильно приймати поразки. Програв і не опустив руки, а зібрався і продовжив. Вважаю, що такі «правильні стреси» дуже на користь дитині, тому всіляко сприятиму, щоб заняття шахами син не закинув, а продовжував. Після таких турнірів, де все так організовано і такі призи, стимул займатися зростає», – розповідає Оксана.



Призи переможцям вручали фінансовий директор «Кромберг енд Шуберт» Олександр Шаварський та технічний директор Славомір Качмарек.




«Нас дуже тішить те, що діти, які почали займатися у нашій шаховій академії півтора роки тому, сьогодні показують пристойні результати на всеукраїнських змаганнях. Приємно також бачити на сьогоднішньому турнірі, котрий ми називаємо шаховим фестивалем, таку велику кількість учасників. Інтелектуальний спорт в пошані і це не може не тішити, адже здоров'я та інтелект – це запорука успішного розвитку кожної дитини і нації в цілому», – зазначив Олександр Шаварський.



«Наше підприємство робитиме все, щоб заохотити якомога більше юних лучан до занять спортом. Теніс, футбол, шахи – обирати є з чого, головне, щоб дитина розвивалася та змалку вчилася розуміти, що перемоги здобуваються наполегливою працею, - переконаний Славомір Качмарек.



А вже з 1 вересня у шаховій академії КРОШУ розпочнеться новий навчальний рік, де будуть нові учні, нові турніри та нові перемоги.















0
Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter