Луцьком шириться мода на nordic walk

28 Вересня 2015
За останній тиждень у Луцьку вже втретє помічено людей, які ходять в стилі nordic walk – скандинавської ходьби.

Про це пише у Facebook журналістка Тетяна Грішина. Вона зазначає: «За кордоном це дуже популярна річ. Nordic walk - це такий вид ходьби з трекінговими палками. Дуже кльова штука для тих, в кого зайва вага, проблеми з опорно-руховим апаратом, спиною або для старших людей, у яких колінця вже не ті. Європа, йомайо)».



Що ж таке «скандинавська ходьба»? Версії щодо того, хто перший вирішив узяти лижні палиці й покрокувати по «сухій землі», розходяться. Вважається, що винахід нової методики належить фінським лижникам, котрі влітку потерпали від браку тренувань на снігу. Згодом з’ясувалося, що ті спортсмени, які впровадили до програми літньої підготовки ходьбу з палицями (тоді вона ще не мала конкретної назви), досягають значно кращих результатів під час змагань, ніж ті, хто поставився до такої ініціативи зневажливо.

[caption]
Інструкція: як правильно рухатися при скандинавській ходьбі[/caption]

У 1980-х новий спорт почав набувати популярності у Фінляндії та Скандинавії, а згодом і в інших країнах Північно-Західної Європи. А свого нинішнього вигляду скандинавська ходьба набула 1997 року завдяки фінові Марку Кантаневі, який уперше опублікував щось на кшталт посібника з техніки такого крокування. Методом спроб і помилок Кантанева розробив оптимальну конструкцію палиць і запатентував назву «оригінальна скандинавська ходьба» (англ. – original nordic walking).

[caption]
Інфографіка з «Газети виборчої» за 2008 рік. Поляки перейнялися новим фітнесом ще три роки тому[/caption]
До речі, порівняно з іншими видами фітнесу цей підкуповує простотою й універсальністю.

[caption]
Групи м’язів, які тренуються під час nordic walk[/caption]

«Скандинавською ходьбою я захопилася в Німеччині, коли кілька років тому приїхала туди на навчання, – розповідає українська студентка Оля. – Займатися у спортзалах не люблю – нудно, а бігати не дозволяють проблеми з колінними суглобами. Тому «нордичні прогулянки» мене просто врятували: і тренуєшся, і свіжим повітрям дихаєш. А головне, займатися можна будь-де й цілком безкоштовно. Це ніби спортзал, який завжди з тобою».

[caption]
Палки для скандинавської ходьби лише ззовні подібні до лижних[/caption]

Не дивно, що в Німеччині стовп із характерною біло-зеленою табличкою, написом Nordic walking та вказівником на трасу можна побачити і в районі Гамбурга, і в Баварських Альпах. Скажімо, в околицях Оберштауфена, що в районі Верхній Альгой, прокладено 200 км стежок для скандинавської ходьби. При тому що населення самого містечка – 7,5 тисячі осіб. Місцева влада облаштовує траси як у горах, так і між лугів, у парках, обіч автотрас тощо.
0
Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter