Бойовий гопак у Луцьку опановують й дівчата

14 Жовтня 2015
«Слава гопаку! ‒ Навіки слава!». Так вітаються учні з тренером перед заняттям у луцькій школі бойового гопака «Герць». Згодом на увесь зал лунає більш звичне «Слава Україні ‒ Героям слава!».

Вишикувані у рівненьку шеренгу хлопці та дівчата у шароварах розпочинають своє тренування з колективної молитви та виконання української пісні. У переддень традиційного козацького свята Покрови Пресвятої Богородиці, коли на тренування завітав «Таблоїд Волині», у школі співали «В Чорне море кров Дніпром тече». Напрочуд серйозні та не по-дитячому мужні хлопчаки з оселедцями витягували кожну нотку, голоси двох дівчаток ледве вчувалися у цій чоловічій компанії.

Однак тренер з бойового гопака Роман Ковальчук розповідає, що часто дівчата показують куди кращі результати, аніж хлопці. З-поміж 80 учнів у школі займається більше десяти представниць прекрасної, та однозначно не слабшої, половини людства. Найменшому учневі ‒ три з половиною роки, найстаршому ‒ 18. Тренер каже, що частенько буває й таке, що батьки, привівши дітей й побачивши атмосферу занять, самі стають до строю й залюбки виконують вправи.

[caption]
Вишикувані у рівненьку шеренгу хлопці та дівчата у шароварах розпочинають своє тренування з колективної молитви та виконання української пісні[/caption]
[caption]
З-поміж 80 учнів у школі займається більше десяти представниць прекрасної, та однозначно не слабшої, половини людства[/caption]
[caption]
Найменшому учневі ‒ три з половиною роки, найстаршому ‒ 18[/caption]
[caption]
Роман Ковальчук бойовим гопаком займається більше одинадцяти років[/caption]

Сам же Роман Ковальчук бойовим гопаком займається більше одинадцяти років. Він вже встиг стати чемпіоном України з цього єдиноборства та захистити титул на рівень майстерності з бойового гопака, що дозволяє йому викладати це традиційне українське бойове мистецтво.

«При Міжнародній федерації бойового гопака щорічно проходить семінар, де кожен тренер мусить пройти кваліфікацію. Своєю діяльністю та активністю я здобув право на викладання бойового гопака. У Луцьку треную дітей вже другий рік і дуже люблю свою роботу», ‒ розповідає хлопець. Пори те, що юнак виглядає не набагато старшим за деяких своїх учнів, його настанови діти виконують активно й без зайвих заперечень. Помітно, що учні не просто дисципліновані й добре виховані, але й глибоко шанують тренера. Роман Ковальчук для них ‒ беззаперечний лідер.

Луцька школа бойового гопака «Герць» фінансується виключно внесками батьків, які приводять сюди своїх дітей. Заняття відбуваються тричі на тиждень на Шопена, 22, де «Герць» орендує спортзал. У школі діє дві групи: учні, які займаються довше, та ті, що лише починають знайомитися з бойовим мистецтвом. Діти, які показують хороші результати, беруть участь у чемпіонатах та дають показові виступи.

[caption]
Пори те, що юнак виглядає не набагато старшим за деяких своїх учнів, його настанови діти виконують активно й без зайвих заперечень[/caption]
[caption]
У процесі тренування[/caption]
[caption]
Роман Ковальчук розповідає, що часто дівчата показують куди кращі результати, аніж хлопці[/caption]
[caption]
Чемпіон України з бойового гопака Роман Ковальчук[/caption]

«У нас не просто секція, а такий собі дружній колектив, навіть ‒ сім’я, ‒ каже Роман Ковальчук. ‒ Школа бойового гопака ‒ це традиційне українське бойове мистецтво. Ми наголошуємо на тому, що треба вивчати своє українське. Козаки були славними воїнами, які майстерно воювали. Не дарма про них писали найавторитетніші автори того часу. Зокрема Вольтер зазначав, що українське козацтво ‒ найдивовижніша нація світу. Окрім єдиноборства, у школі діти вчаться бути дисциплінованими та сповідують проукраїнські принципи».

Учні вивчають чотири напрямки бойового гопака: спортивний, бойовий, фольклорно-мистецький та духовний. Часто ці напрямки поєднуються, бо тісно пов’язані один з одним. Бойовий гопак вимагає старанної підготовки й, звичайно ж, національного костюму, обов’язковим елементом якого є козацькі шаровари. Їх у школі замовляють у кравців спеціально для кожного учня.

Попри те, що школа працює лише два роки, учні вже мають значні здобутки. Минулого року на Чемпіонаті України з бойового гопака п’ятеро учнів здобули призові місця (1-3) у різних категоріях. Нині тут готуються до чемпіонату приуроченому Дню збройних сил України, згодом (12-14 січня) учні братимуть участь у чемпіонаті з вільного козацького двобою, а в травні 2016-го школа знову планує збирати нагороди на Чемпіонаті України.

[caption]
Старші учні допомагають меншим[/caption]
[caption]
Шаровари і пояс ‒ обов'язкові елементи спортивно-національного костюму[/caption]
[caption]
Не просто секція, а такий собі дружній колектив, навіть ‒ сім’я[/caption]
[caption]
Бойовий гопак вимагає старанної підготовки[/caption]

Текст: Ірина САСОВСЬКА
Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ
0
Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter