15 найзнаковіших перемог волинських спортсменів у 2016 році

30 Січня 2017
Текст: Дмитро КУЗНЄЦОВ

З року в рік стає усе більше наших земляків, які своїми успіхами гідно представляють Україну на найпрестижніших світових змаганнях. Багатим на досягнення був і 2016 рік.

Тож у своєрідному рейтингу тижневик «Сім'я і дім» згадав про цих, без перебільшення, героїв спортивного року.

15. Ірина Климець, метання молота

Уродженка Маневиччини потрапляє до нашого рейтингу як одна з найбільш перспективних спортсменок Волині. Ірині усього 22, однак вона вже може записати собі до активу участь в Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро цього літа. А кваліфікувалася на головні спортивні змагання своєї кар’єри волинянка своєю блискучою перемогою на чемпіонаті України, де встановила свій особистий рекорд у 72 метри 23 сантиметри. І нехай на Олімпіаді так добре виконати свої метання їй не вдалося, минулорічні результати та прогрес спортсменки дає сподівання на те, що усі її успіхи лише попереду.



14. Роман Гусак, козацький двобій та ММА

Наймолодшому учаснику рейтингу усього дев’ять років, а він уже може похизуватися статусом чемпіона світу з козацького двобою та ММА. На змаганнях у Харкові брали участь близько 650 спортсменів із 16 країн, тож можна собі уявити, що і в одній з наймолодших вікових категорій була неабияка конкуренція. І хоч юний боєць ще вибирає між ММА та футболом (а наразі він ще й тренується у дитячій команді «Волині»), можна бути впевненими, що «стартап» для зіркової спортивної кар’єри цей хлопець уже зробив.



13. Лілія Горішна, вільна боротьба

Вихованка ковельської школи вільної боротьби – ще одна надія українського спорту. На молодіжному чемпіонаті Європи серед спортсменок до 23 років у Болгарії Лілія зуміла завоювати бронзові медалі у категорії до 51 кг. І хоча такий результат не виділяється на фоні континентального чемпіонства позаминулого року, а сама волинянка, на жаль, не змогла кваліфікуватись на літні Олімпійські ігри, у такому молодому віці усі перспективи та можливості лише чекають на неї.



12. Юлія Ткач та Оксана Гергель, вільна боротьба

Від уродженок Ковеля та Іваничів відповідно цього року було чимало очікувань. Утім закріпити успіхи попередніх сезонів вдалими виступами у Ріо дівчатам не вдалося: обидві спортсменки припинили участь в Олімпійських іграх на стадії 1/8 фіналу. Однак 2016-й і для Юлії, і для Оксани закінчився з солодким присмаком – на престижному турнірі серії «Гран-Прі» в азербайджанському Баку обидві волинські спортсменки у своїх вагових категоріях завоювали золоті медалі. Тож повернення до тієї форми, яка дозволяла кожній з них ставати чемпіонкою світу, – лише питання часу.

[caption]
Юлія Ткач[/caption]

11. Дар’я Завидна, стріт-бол

Попри усі проблеми волинського баскетболу, і в цьому виді спорту нам є чим пишатися. Лучанка Дар’я Завидна разом зі збірною України стала віце-чемпіонкою континенту з баскетболу у форматі «3 на 3». Крім цього, на її виступи за одну із провідних жіночих команд країни – київський «Тім-Скуф» – уже звернули увагу й тренери головної баскетбольної збірної. А це лише посилює сподівання на те, що незабаром гравців такого рівня як серед чоловіків, так і серед жінок на Волині буде все більше.



10. Володимир Повх, самбо

Цей чоловік – приклад справжнього героя, який, попри шостий десяток прожитих літ, демонструє дива фізичної підготовки. Це дозволило Володимирові Повху посісти третє місце на чемпіонаті світу з самбо серед ветеранів, що відбувався у Хорватії. Крім цього, лучанин є ще й учасником АТО, який завжди готовий знову поповнити лави захисників Вітчизни у якості добровольця.



9. Анатолій Гречко, пауерліфтинг

Анатолій Гречко разом із сином Вадимом уже давно засипають колекцію волинських успіхів своїми медалями різного ґатунку з національних та міжнародних чемпіонатів. Ось і 2016-й рік не став винятком: 48-річний Анатолій став срібним призером чемпіонату світу з жиму лежачи серед спортсменів з вадами зору. Крім цього, волинянин посів друге місце у заліку ветеранів цього виду спорту та ще раз довів, що вік успіху не стане на заваді.



8. Богдан Мочульський, бразильське джиу-джитсу

Тренер цього спортсмена Михайло Савчук і сам має багато визначних досягнень із такого нестандартного виду бойових мистецтв. А тепер – передає свій досвід підопічним. Тож успіхи Богдана Мочульського – срібло на чемпіонаті світу в Греції, а також титул найсильнішого молодого бійця планети на першості в Іспанії уже нікого не дивують. А зважаючи на те, що спортсмен лише нещодавно розпочав свій кар’єрний шлях на дорослому рівні, можна бути певним: нові успіхи волинянина не за горами.



7. Юлія Батенкова-Бауман, Богдана Конашук, лижні гонки та біатлон

Неодноразова призерка зимових Паралімпійських ігор знову підкорює світ. Цього разу Юлія Батенкова-Бауман зуміла вибороти срібні нагороди у лижному заїзді на довгу дистанцію на Кубку світу з лижних гонок та біатлону серед інвалідів у Фінляндії. Вдвічі приємніше, що до цього успіху додалась ще й «бронза» іншої волинянки – Богдани Конашук – у лижному спринті. Такі результати не можуть не впевнити у тому, що вже за рік на Паралімпіаді у Південній Кореї волинянки знову гідно представлять нашу країну.

[caption]
Юлія Батенкова[/caption]

6. Михайло Нилипюк, В’ячеслав Шардін, греко-римська боротьба

Нехай на ветеранському рівні, але ці два луцьких спортсмени знову показали світові клас. На чемпіонаті світу серед ветеранів, що відбувався у Фінляндії, наші борці вибороли золоті нагороди: у обох фіналах Михайло Нилипюк та В’ячеслав Шардін здолали російських опонентів. Для Михайла це взагалі сьома перемога на таких престижних змаганнях. Хтозна, може, досвід цих спортсменів у майбутньому виховає для Волині нових чемпіонів?

[caption]
Михайло Нилипюк[/caption]

5. Тетяна Коб, бокс

Ковельчанка уже давно успішно боксує на міжнародному рівні, однак 2016 рік для неї завжди буде особливим. Саме влітку Тетяна стала першою боксеркою, яка представляла України у жіночих змаганнях Олімпіади. І нехай свої виступи у категорії до 51 кг волинянка закінчила на стадії чвертьфіналу (а програла беззаперечній лідерці свого дивізіону з Великобританії, яка й стала чемпіонкою), продовження року у вигляді «срібла» на чемпіонаті Європи лише підтвердило її клас та майстерність. Далі буде?



4. Анастасія Турчин, дзюдо

Молода дзюдоїстка, яка представляє на змаганнях Волинську та Рівненську області, уже встигла добряче «нашуміти» у спортивному світі. Ось і цього року на молодіжному чемпіонаті континенту в Ізраїлі Анастасія стала найсильнішою спортсменкою у ваговій категорії до 78 кг. Слід зазначити, що волинянка постійно прогресує, тому й від неї очікують нових звитяг вже на дорослому рівні.



3. Юрій Вандюк, Сергій Рибачок, веслування

Волинські веслувальники – постійні учасники різноманітних нагороджень героїв спортивного року на Волині. І якщо про Марію Повх ми уже згадували у попередніх матеріалах, то цим хлопцям кваліфікуватись на Олімпіаду в Ріо не вдалося. Тим не менш, свою відсутність на головних змаганнях літа вони компенсували успіхами на чемпіонаті світу серед молоді у Білорусі. У каное-двійці волиняни здобули бронзові нагороди, а в одиночному запливі на дистанцію 1000 метрів Юрій Вандюк взагалі став найсильнішим спортсменом. Тому є впевненість, що й Олімпіада для цих хлопців – абсолютно досяжна мета.

[caption]
Юрій Вандюк, Сергій Рибачок[/caption]

2. Віталій Романчук, футбол

Про Віталія ми вже не раз згадували в окремих матеріалах. Один із лідерів паралімпійської збірної України, яка стала найсильнішою на іграх у Ріо, бере доволі активну участь в аматорських змаганнях з футболу та футзалу. Слід лиш додати, що ковельська футбольна школа настільки багата на таланти, що й колега Віталія з тим самим прізвищем – Тарас Романчук – наразі підкорює усе нові вершини професійного футболу у складі польської «Ягелонії», яка стала «зимовим чемпіоном» тамтешнього чемпіонату. А українські тренери можуть шкодувати, що свого часу не звернули увагу на такі кадри.



1. Олександр Колодій, Світлана Яценко, кульова стрільба

Імена цих волинян уже давно в усіх можливих хіт-парадах дефлімпійського спорту. Ось і минулого року Олександр та Світлана знову підкорили стрілецький Олімп – тепер на чемпіонаті світу серед нечуючих спортсменів. Крім того, Олександр зумів у двох дисциплінах встановити нові світові рекорди. Тож, у якості анонсу – якраз про цю пару, яка є ще й гарним подружжям, та підготовку спортсменів до чергової Дефлімпіади, ви матимете змогу почитати в одному з наступних номерів.



Від автора. Цей рейтинг показує далеко не всіх спортсменів, які протягом 2016 року прославили волинський край. Тим цікавіше буде спостерігати за продовженням кар’єри тих, хто уже встиг проявити себе на міжнародній спортивній арені. Як і за злетами тих, для кого підкорення перших вершин ще попереду…

***

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Таблоїд Волині» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]
0
Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter